KVINNOTRYCK

GRAFIK OCH TECKNING FRÅN 1970-TALET

11 november–18 december

WennbergS
Ulla Wennberg
Skurhinken.
Screentryck.

© Ulla Wennberg /1974
Välkomna till vernissage för utställningen Kvinnotrrryck i Krognoshuset, Lund. Vi har här samlat fem konstnärer som på 1970-talet använde grafiken och teckningen som medel att spegla och påverka sin samtid. Avsikten med utställningens orientering är att nyupptäcka konsten som då gick i samklang med sin tids kvinnokamp och samhällsengagemang. Konsten och konstnärerna som presenteras förhåller sig på olika sätt till detta: utställningen visar tydligt på fem helt olika temperament och förhållningssätt.
Mariana Manners relieftryck från sent 1960-tal ger en ingång till ett skifte i närhistorien som på många sätt format vår nutid. Gamla värderingar och normer luckrades upp: detta gällde inte minst sexualiteten. Manners bilder mottogs i sin samtid som ett bejakande av en fri och obunden sexualitet. I dag ser vi kanske ytterligare en nyans i dessa bilder: inte bara ett övergivande av restriktiva normer, men även en uppluckring av gränserna mellan manligt och kvinnligt. Här kan man tänka på hur kroppen löses upp och ombildas i Manners verk: de erogena zonerna nykombineras utan hänsyn till orörliga könsidentiteter.
Gittan Jönsson berättar om politiskt engagemang under samma tid, här med tydligt samhällsomstörtande förtecken. Fram tornar bilden av en politisk rörelse som samlar unga, svänger runt, råkar i spinn och successivt blir mer och mer sektlik. Teckningen blir ett medel för Jönsson att på ett personligt plan handskas med upplevelsen av den isolerade gruppens tilltagande radikalisering. Teckningarna visar här även hur konsten från och med det sena 60-talet vann i uttryck genom att tillämpa småskaliga konstarter.
Marja Rutas konst visar hur grafiken medvetet användes för att nå ut till en bredare publik. Detta till skillnad från kostnadskrävande genrer som måleri. Både motivmässigt och materialmässigt anknyter dessa bilder så till ett samhälleligt perspektiv. Något som får ytterligare en dimension i och med att Rutas bilder användes praktiskt i gruppsamtal med barnfamiljer.
Ulla Wennbergs bilder finner vi drastiska kombinationer av humor och vemodighet. Här blir 1970-talets uppbrottsanda paradoxalt förenat med satirtradition. I hennes konst framträder människan som inkastad i sorglustiga sammanhang och situationer.
Hos Christina Campbell skildras människan som utlämnad till nyckfull och outgrundlig behandling. Någon form av hantering pågår, alltid mot en dovt svart bakgrund. Samma ljusdunkel omsluter även motiv som hämtas från reklamvärlden och dagsaktuella händelser. För Campbell är bildskapandet en process att greppa tillvaron, att finna sammanhang.
Någonstans här bland dunkel hantering, satir, samhällskritik, småskaligt uttryck och sexuell frigörelse finner vi även viktiga nycklar till att läsa vår egen tid. Detta är också vår förhoppning på Krognoshuset; att vi tillsammans åter skall finna denna 1970-talets konst aktuell i vår egen samtid. Välkomna till vernissagen där ni möter konstnärerna!
MannerS
Mariana Manner
Kyssar give han mig.

© Mariana Manner /1969
 TRRRYCK-Bild

 

TACK TILL VÅRA MIKROSPONSORER!
Inför vår vinterutställning Kvinnotrrryck: Grafik och teckning från 1970-taletfrågade vi allmänheten om hjälp. Istället för att vända oss till företag och insitutioner ville vi ha hjälp av er besökare. Mikrosponsorer som bidrog med 20 kr fick löfte om att bli tackade på Krognoshusets hemsida. För 50 kr blev man hedrad med sitt namn tryckt i den katalog som publicerades i samband med utställningen. Därmed vill vi tacka följande mikrosponsorer som bidragit med 20 kr eller mer:
Emma Alfredsson
Leif Andersson
Inga-Britt Andersson
Lars Andrae
Anna Antaya
Anita Arnoldi
Elsemarie Andrae
Mats Aurnell
Betty Bauer
Mats Bergenhorn
Hans Bladh
Jan-Ivar Bäck
Anna Crystina De Mello
Ghazal Delafronz
Anne Dederichs
Hans Eriksson
Jerker Erlandsson
Mats Fastrup
Hadjine Fujita
Anne Göthlin
Markus Hegnelius
Ulla Helin
Ingemar Helin
Ingrid Ingemark
Pontus Jarnlo
Carsten Jensen
Lena Jernström
Erika Johannesson
Billy Johansson
Eva Jönsson
Birgitta Johansson
Pinar Karaaslan
Waldemar Kroon
Harriet Kroon
Martin Landgren
Rosmarie Lappalainen
Lina LiljebladIngrid
Cecilia Larsson
Per-Olof Larsson
David Lindh
Håkan S.D. Liljeberg
Johan Linderoth
Sven Marke
Ingrid Milborn
Gustav Månsson
Cecilia Nelson
Claes Nelson
Tommy Nilbecker
Anne Nilsson
Malin E Nilsson
Rolf Nilsson
Göran Nilsson
Anna Nimander
Isac Nordgren
Meeme Nugin
Dennis Olsson
Jose Orellana
Leif Persson
Kerstin Petersson
Annika Palmborg
Bodil Persson
Phuong
Kiwa Saito
Else-Marie Sandberg
Ulf Sandberg
Martin Sandström
Ann Schlyter
Anita Segerbäck
Freyja Sjöfn Gunnlaugsdottir
Jenny Stehn
Eva Swenson
Agneta Svenningsson
Stefan Svenningsson
Marianne Söderberg
Staffan Söderberg
Birgitta Sörensen
Sara Tjällden
Bertil Toresson
Hans Tornberg
Vera Telemo
Anna-Karin Thulin
Marcus Valtonen-Örnhag
Zoltán G-Wagner
C. Wall
Lilli Wallsten
Amanda Welinder
Cecilia Wide
Ingegerd Wiking
Emma Modéer Wiking
Lena Ymén
Ülkü Yildirim
Ulrike Åkesson
Lars Österlin