Aurafilm presenterar:

AYMAN RAMADAN ”IFTAR”

2 september – 24 september

iftar

 

 

 

 

 

 

Ayman Ramadan,
Stillbild ur Iftar.
©Ayman Ramadan/2006

Iftar är en video som behandlar flera kontroversiella frågor i Egypten. Videon är en konstruktion av en typisk Iftar (måltiden som avslutar dagens fasta under Ramadan) på en gata i centrala Kairo.

Inspirerad av Da Vincis målning Den sista måltiden/Nattvarden har Ayman Ramadan skapat en video som betonar och framhäver viktiga aspekter i kristendomen och islam, två religioner där budskapet om jämlikhet och social rättvisa är centralt.

Ayman Ramadan bjöd in 12 arbetare från området där han arbetar att återuppföra en Iftar. Han har fått teknisk hjälp av den engelska videokonstnären Deborah Stokes för att återskapa ljussättningen som präglar Da Vincis målning. Videon utspelar sig sakta samtidigt som måltiden äts under lågmält prat. Videons styrka består inte av dramatisk rörelse eller klippning utan ligger i de olika skikten av religiös spänning och klasstillhörighet.  

Videon orsakade en häftig debatt i den egyptiska pressen. Upprörda röster anklagade Ayman Ramadan för hans framställning och representation av det egyptiska folket som tiggare, ätandes med bara händerna, trots att videon är en iscensättning som är hämtad från och skildrar det verkliga livet för många människor i Egypten.

Ayman Ramadan utmanar den officiella versionen av vad och vilka det är som utgör det samtida egyptiska samhället. Videon handlar inte om bilden av det moderna samhälle som omger pyramiderna, såsom det utmålas av regeringen, utan om det samhälle som majoriteten av folket lever i. Hans skildring av måltiden och dess likheter mellan islam och kristendom har även gjort att han kritiserats av anhängare från de båda religionerna.  

Genom Aurafilms förmedling kommer Iftar även att ingå i utställningen ”Coding: Decoding. Images of the Middle East” som kommer att visas på Kunsthallen Nikolaj i Köpenhamn under perioden 2 sept – 5 nov och på  Museet for Samtidskunst i Roskilde under perioden 1 sept – 17 dec.