NIELS BONDE

11 januari – 9 februari

 Bild: 95% Jeff Bezos. 2018 Archival pigment print. 70,6×50 cm Ed. of 3

 

Niels Bonde

Data Cattle

11 januari – 9 februari

Vernissage lördagen den 11 januari kl. 13 – 16

 

DATA CATTLE

Utvecklingen av den teknik som kan registrera och analysera och därmed känna igen våra ansikten går rasande snabbt. Niels Bondes installationer i Krognoshusets nya utställning är till synes abstrakta bilder utan någon speciell struktur – men skenet bedrar.

Tekniken i en övervakningskamera eller dator liknar den förmåga som delar av vår hjärna använder för att vi ska känna igen vänner och familj. Niels Bondes bilder visar hur lite information som faktiskt behövs för att kunna registrera ett ansikte. Hans kraftigt pixlade porträtt föreställer företagsledare från bland annat Amazon, Google, Alibaba, det vill säga några av de företag där ansiktsigenkänning och Big Data är en central del av affärsmodellen.

De algoritmer som ansiktsigenkänningstekniken bygger på kan användas till långt mer än att identifiera ansikten – den kan exempelvis tillämpas för att kategorisera känslor, avsikter, intelligens, etnicitet, kön, sexuell läggning och BMI. De till synes abstrakta bilderna är inte abstrakta längre.

Syftet med en sådan teknisk möjlighet kanske inte behöver vara så Orwellsk som det låter, menar Niels Bonde.

– Men vi bör vara medvetna om att tekniken finns och i vilken omfattning den redan används idag, eftersom den inte har några naturliga begränsningar. För att vi ska kunna diskutera hur tekniken fungerar och påverkar oss behöver vi ett språk. Ett sådant språk kan utvecklas genom konsten, säger han.

 

Niels Bonde (f.1961) är en dansk konstnär som genom installation, video, skulptur och måleri utforskar den digitala konsten och medierna.

Bonde bor och verkar i Köpenhamn och Borrby, Sverige. Han har studerat vid Det Kongliga Danska Kunstakademi och Institut für Neue Medien at Städelschule i Frankfurt.

Konstnären är representerad både i Danmark och Sverige och har ställt ut internationellt på museum och gallerier bland annat på Statens Museum for Kunst [DK], MIT List Visual Arts Center, ZKM Karlsruhe, Stedelijk Museum, PS1 MoMa New York, Pinacoteca do Estato de Sao Paolo, Heart [DK], ARoS [DK], Academy of Fine Arts Hanoi Vietnam, Contemporary Art Centre Vilnius, Malmö Konstmuseum och Deutsche Hygiene Museum i Dresden.

Niels Bonde har undervisat på Konsthögskolan i Malmö och Kunsthøjskolen i Holbæk [DK]. Under 2019 påbörjade konstnären sin doktorandutbildning (PhD. fellow) vid Universität für Angewandte Kunst i Wien.

För mer information länk till konstnärens hemsida.

Förhandsartikel av Skånska Dagbladets Joakim Stierna

Recension av Sydsvenskans Linda Fagerström