M_Berring

”Jag har främst arbetat med måleri som rör sig mellan organisk natur och artificiellt konstruerade landskap. Jag ser dem som någonting som jag odlar fram i samverkan med slump, misstag och infall. Det är målningar utan förlagor och mål, utan jag skapar dem i en dialog. Det som intresserar mig främst är själva tillkomsten av måleriet, hur bilden växer fram ur en process.

Målningarna som objekt och händelser är organisk natur i sig själva men då en artificiellt konstruerad natur av plast och syntetiska färger. Mycket av mitt måleri utgår från kroppsliga upplevelser av att röra sig i natur, av att betrakta måleri och utföra handlingen måleri.

I målningarna jag visar har jag främst arbetat på plastark. Jag har dragits till hur de lyfter färgmassan som en existens separerad från målningens yta. Färgen glider och smetar sig på ett annat sätt mot plasten än mot duken.

Med plasten följer också nya möjligheter att arbeta med målningen som konstruktion. Baksidan blir tillgänglig för färgpåläggning och ett annat rum för måleri öppnas upp då bildytan delas upp i två plan där det främre är mer närvarande i betraktarens rum och de bakre har förlorat all sin tvådimensionalitet och glidit längre in i illusionens rum.

Mitt intresse ligger till stor del i mellanrummet mellan bildytan och bilden. Jag är intresserad av hur målningens existens flyter mellan att vara i bilden och i måleriet som objekt. Samtidigt som färgpåläggningen är konstruktionen som bygger upp landskapet och ger det liv så är landskapet i bilden målningens skelett som färgen får kropp runtom.

I teckningsserien flöda har jag arbetat med teckning för att titta på måleriet. Det är blyertsteckningar som har avbildat och transformerat penselrörelsen. Små tuschmålningar har förstorats upp med pennans smala blyertsstreck. Syftet är att avbilda på måleriet men också gestalta målningarnas bild.”

Martin Berring
Hemsida

 

Martin Berring är född 1983 i Stockholm och gick ut Malmö konsthögskola 2013. Han har tidigare visat sitt måleri på Vargåkra konsthall utanför Hammenhög och i några samlingsutställningar, bland andra på Galleri Ping-Pong i Malmö och Galleri Arnstedt i Östra Karup. Berring var en av årets stipendiater ur Ellen Trotzigs fond.