KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider: Ons-sön kl. 13-17

Vid vernissage kl. 13-16
om inget annat anges
Stängt veckan innan vernissage för installation

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 17 oktober 2020! För projektet ansvarar Konstföreningen Auras projektledare!
Läs mer om Konstkväll Lund

MAGNUS WALLIN

7 oktober – 5 november

 

Upp för en smal stentrappa på Krognoshusets översta våning visar Wallin ett dokument av en nollpunkt. Baserad på formatet 79,5 x 79,5 cm i referens till Kazimir Malevich’s ”Black Suprematic Square” från 1915. Ur det applicerade materialet blod framkallas verkens kliniska monokroma yta. – Are you in pain… Not anymore.

Magnus Wallin gör nya rum för betraktaren genom att vända upp och ner på förutfattade meningar kring de eviga frågorna såsom kropp, makt, dödlighet och normativitet. Wallins metodik och samtidigt kompromisslösa inställning skapar en möjlighet att mötas kring dessa komplexa och tidlösa frågor genom konsten.

 

 

Magnus Wallin är utbildad vid Valands Konsthögskola och Konstakademin Köpenhamn. Han är en av våra mest kända konstnärer internationellt och har ställt ut både på Venedig Biennalen och Istanbul Biennalen. Magnus Wallin har genomfört ett stort antal utställningar i Sverige på Moderna Museet, Kristianstad Konsthall, Millesgården Konsthall, Tensta Konsthall, Malmö Konsthall, Kalmar Konstmuseum, för att nämna några. Han slog igenom med sin 3D animerad film EXIT (1997). Andra filmer som också har uppmärksammats är Exercise Parade (2001) och ELEMENTS (2011) med referenser till den medicinska historien och till idéerna om ett smärtfritt utopiskt tillstånd, likt en vision om paradiset med dess estetiska konsekvenser.

Magnus Wallin är representerad av Galerie Nordenhake både i Stockholm och Berlin. Hans verk återfinns hos privata samlare och stora kulturinstitutioner i Sverige och utomlands som Moderna Museet, Stockholm, The National Museum of Art, Architecture and Design, Norge, Contemporary Art Museum Construction, Japan och Museum Utrecht, Nederländerna. Magnus Wallin har bland annat erhållit ett tioårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden (2006 – 2016). Wallin var även gästprofessor vid Umeå Konsthögskola mellan 2003 till 2016. I augusti 2017 visade SVT, Sveriges Television programmet  K-special ”Blod, ben och sten”, där en får följa Wallins konstnärskap. Han är medlem i Auras Konstnärsgrupp och har sin bas i Malmö.

Se hemsida för mer info: www.magnuswallin.com

Konstnärssamtal med Magnus Wallin onsdag 11 oktober kl. 19
Samarbetet med Konstkritikersamfundet fortsätter och denna gång möter konstnären Magnus Wallin konstkritiker Linda Fagerström. De samtalar bl.a. om Wallins pågående utställning på Krognoshuset, om videokonst som estetik och kritik. Magnus Wallin är Malmöbaserad, internationellt verksam samt medlem i Auras konstnärsgrupp. Krognoshuset kl. 19.
Medlemmar gratis, övriga 40 kr. Inte medlem i Konstföreningen Aura? Läs mer här om hur du blir medlem.

Recension av Tor Billgren Sydsvenskan 20171014

Länk till svtplay, programmet K-special ”Blod, ben och sten-kroppens återkomst i konsten” med Magnus Wallin

Tack till Lunds Konsthall