KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider: Ons-sön kl. 13-17

Vid vernissage kl. 13-16
om inget annat anges
Stängt veckan innan vernissage för installation

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 17 oktober 2020! För projektet ansvarar Konstföreningen Auras projektledare!
Läs mer om Konstkväll Lund

Aurafilm presenterar:

LILIBETH CUENCA RASMUSSEN ”SEEING PILAR & ABSOLUTE EXOTIC”

rasmussen

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen
Stillbild ur Seeing Pilar
©Lilibeth Cuenca Rasmussen/2006

I filmen Seeing Pilar från 2002 besöker en höggravid Lilibeth Cuenca Rasmussen sin mormor Pilar i Filippinerna. Hon filmar tiden hon tillbringar hos Pilar med dold kamera för att mormodern inte ska få reda på att hon blir filmad. Pilar är djupt religiös och hennes tänkande och handlande är präglat av katolsk övertro, vilket ibland gör Lilibeth Cuenca Rasmussen både förundrad och förargad.

I Lilibeth Cuenca Rasmussens video skildras och dokumenteras två olika kulturer och generationer. Samtidigt som det finns ett släktskap som förenar lyfter hon i filmen fram de kulturella och åldersmässiga skillnader och motsättningar som finns mellan henne och mormodern.

Att vara exotisk innebär att vara främmande, i ”positiv” bemärkelse. Det innebär också att du framhävs som avvikande, som den Andre, mot rådande normer och ideal. Men vad som uppfattas som exotiskt och intressant är varken enhetligt eller beständigt utan skiftar från tid och plats till annan. I sin film Absolute Exotic från 2005, uppträder Lilibeth Cuenca Rasmussen i bikini, blomsterkrans och bastkjol rappandes en sång om hur hon som halvasiat blir dumpad av sin kille för att han nu istället vill ha en mulatt.

Lilibeth Cuenca Rasmussen arbetar i huvudsak med utgångspunkt i vad som kan beskrivas som en kombination av dokumentär, konstfilm och performance. Hennes tillvägagångssätt har  ofta likheter med antropologiska och sociokulturella undersökningsmetoder där beskrivandet och det egna deltagandet/iakttagandet är av betydelse. Viktiga och återkommande teman i hennes konstnärskap är frågor om identitet och tillhörighet.

rasmussen1

 

 

 

 

 

 

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen
Absolute Exotic
©Lilibeth Cuenca Rasmussen/2006