Charlotte Eta Mumm

Phases and Parallels
4 juni – 3 juli

Charlotte Eta Mumm använder sig av flera uttryckssätt och material i sin konst. Hennes arbete handlar både om det som är flyktigt och det som är påtagligt. Det handlar inte om materialet i sig, snarare om transformation och materiella egenskaper. Det fysiska och interaktiva undersökningssättet är viktigt för henne, eftersom känslan för materialet kommunicerar med hennes intuitiva förhållningssätt under skaparprocessen.Charlotte Eta Mumm visar en serie skulpturer, målningar samt ett videoverk, installerade på de tre olika våningsplanen i den gamla, mycket speciella tegelbyggnad som Krognoshuset utgör, där varje våningsplan har sin egen atmosfär.

Det första besökaren möter är målningar ur serien Phases and Parallels, vars ytor för tankarna till hud: djupet och flödet i dem är i det närmaste taktilt. Det är som om själva färgen griper tag i de det som existerar parallellt – det som länkar samman, i det bräckliga beroendet, i det som existerar i samklang. Men detta är bara en fas; det kan förändras.

Målningarna kommunicerar med skulpturerna på andra våningen. Den som är medveten om detta blir själv en del av dialogen när hon förflyttar sig mellan våningsplanen, närmar sig och möter dem ansikte mot ansikte. Hur upplevs avståndet mellan dem – kanske saknas det luft, utrymme? Går det att bemöta den sårbarhet som de försöker förmedla genom sina ordlösa berättelser?

Charlotte Eta Mumm studerade åren 2000-2008 konst för professor Urs Lüthi vid Kunsthochschule Kassel, Tyskland. Hon tillbringade ett studieår vid Sichuan Fine Arts Institute, Chongqing, Kina. Hennes verk har visats internationellt, bland annat i Galerie Tanit, München, Städtische Galerie Nordhorn, Nordhorn, Kasseler Kunstverein, Kassel, Eduardo Secci Contemporary, Florens, Galerie Rolando Anselmi, Berlin, samt i Phoinix, Bratislava.

Bland de utmärkelser, residencies och stipendier som tilldelats Charlotte Eta Mumm märks bland annat Saari Residency-stipendiet från Kone Foundation, Finland, ett arbetsstipendium från kulturministeriet, Niedersachsen, Tyskland, och ett arbetsstipendium från European Ceramic Work Centre, Oisterwijk, Nederländerna. 2018 belönades Mumm med Werkstattpreis, pris för skulptur, av Art Foundation Erich Hauser, Rottweil, Tyskland. Nyligen blev Charlotte Eta Mumm genom Josef & Anni Albers Foundation inbjuden till en vistelse i kulturcentrat Thread, Sinthian, Senegal. För mer info om konstnären

Foto: Charlotte Eta Mumm