CECILIA WESTERBERG ”NATTESVÆRMERI”

westerb

 

 

 

 

 

 

 

Cecilia Westerberg
Nattesværmeri, animation.
©Cecilia Westerberg/2005

På utställningen visas animationerna Nattesværmeri, Ulvetime och Meantime. Utställningen består även av en serie målningar med stiliserade skogsmotiv som knyter an till stämningen och tonen i animationerna. Skogen är en plats där tiden ibland upplevs som om den står still. Den ger även utrymme för dagdrömmar och begrundan. När man befinner sig i en skog är man på ett sätt alltid den samma, det är som om man slår an en ton eller ett tillstånd som ofta präglar den miljö som skogen utgör.

Utställningen behandlar händelser som berör människans befintlighet i såväl tid som rum. Hur upplever vi och påverkas av situationer där tiden inte alltid är lika självklart given eller bunden som den vanligtvis är till klockan?

Animationerna Ulvetime och Nattesværmeri är båda uppbyggda med natten som tema. Filmerna visar ett sovande par och vad som händer mellan klockan 03.00 – 03.01 I Nattesværmeri landar en överdimensionerad nattfjäril på täcket, därefter börjar kvinnan att drömma. I drömmen telepaterar hon abstrakta bilder till mannen. Drömmen upphör klockan 03.01 och kvinnan sover vidare. Denna händelse upprepar sig och det är som om tiden fastnat på ett visst klockslag. I Ulvetime vaknar mannen vid samma tidpunkt var natt, klockan 03.00 för att sen ligga sömnlös. Mannen plågas av oro samtidigt som huvudkudden får en allt mer hotande roll. Till slut somnar mannen igen men händelsen upprepar sig varje natt.

westerb. meantime

 

 

 

 

 

 

 

Cecilia Westerberg
Meantime
, animation.
©Cecilia Westerberg

Animationen Meantime handlar om en kvinna som sitter och blåser bubblor i ett glas med ett sugrör. En mycket stor bubbla börjar att sväva runt i rummet för att till slut förvandlas till en fjäril. Tiden stannar och kvinnan iakttar det som sker. Fjärilen landar på hennes axel och hennes läppar och ögon får färg. Efter en stund bleknar färgen liksom fjärilen och allt återgå till det vanliga. Kvinnan fortsätter att dricka.

Cecilia Westerbergs animationer behandlar ämnen som myter, längtan, magi och oro. Bilder av nattfjärilar och bubblor i ett glas är metaforer för en längtan efter att fly vardagen och det rationella vuxenlivet. En önskan att fokusera på situationer i livet där tid och plats upphör att existera och ens tankar förändras. När man tappar tidsbegreppet öppnar sig dörren till ett annat mentalt tillstånd.

Cecilia Westerberg (f. 1967) är bosatt och verksam i Köpenhamn. Hon är bl.a. utbildad på Chelsea College of Art & Design 1996-99 och på Det Kongelige Danske Kunstakademi 1998.

Cecilia Westerbergs senaste utställningar i urval är: 2005 Danske Grafikeres hus, Köpenhamn Telltale, Ewha Art Center, Seoul, Korea Georg Jensen, Paris Galleri Björg, Ry Norrjyllands kunstmuseum, videoscreening, Ålborg 2004 Nattesværmeri, Galleri Stalke, Köpenhamn Blick 2004, Moderna Museet, Stockholm Diesel New Art, Nordatlantens Hus, Köpenhamn 2003 Dansk sommer 90×90, Galleri Christoffersen, Köpenhamn 2001 jfr, tillhör, Galleri G.U.N., Galleri Die Werkstatt, Köpenhamn