ANNA LING 14/11 – 13/12

 3 4
”Sediment #3-4”, tusch på papper, 2015

 

Anna Ling utforskar i sina återhållna teckningsserier såväl vårt förhållande till omvärlden som våra personliga berättelser och minnen. Hon tar sig an de olika miljöerna på ett personligt plan men har samtidigt ett forskningsinriktat sätt att arbeta.

I sin nya utställning på Krognoshuset har Ling fortsatt att utforska Limhamns kalkbrott med dess sextiofem meter höga väggar, sextio miljoner år av sammanpressad tid. Denna tid avspeglar sig tydligt i Lings sätt att arbeta; noggrant, långsamt och tidsödande. I sin nya serie ”Sediment” gestaltar Ling kalkstenens skiftningar med precision och tålamod. Teckningarna är ödmjuka men bär också på en melankoli. Efter att kalkbrottet tjänat sitt syfte återstår bara spåren av tid, av generationer före oss.

I fotografiet ”Fossil och polystyren” möter historiens avlagringar en historielös nutid. Avgjutna fossiler varvas med frigolitbitar, geologiska avtryck med icke nedbrytbara restprodukter. Ling sätter ljuset på framtidens arkeologiska fynd och vår relation till naturen. Ett förhållande som i hög grad är en konflikt, ett övergrepp. Ling betonar det som är en av vår tids stora paradoxer, hur vi slår undan fötterna på oss själva.

(Text: Isac Nordgren)

 

Anna Ling är född 1971 och tog sin examen från Konsthögskolan i Malmö 2003. Hon har tidigare ställt ut på institutioner som Marabouparken i Sundbyberg, Nordiska Akvarellmuseet, Skissernas museum, Lunds konsthall, Malmö Konstmuseum, Lillehammers konstmuseum och Latvian National Museum of Art. Ling är representerad av Galleri Elastic i Stockholm där hon gjort ett flertal separatutställningar och hon har även ställt ut på gallerier som Galleri Gregor Podnar i Ljubljana, Galleri 54 i Göteborg, Galleri Magnus Åklundh i Malmö, Kunstgallerie Bonn och Galleri Tom Christoffersen i Köpenhamn.

Anna Ling finns representerad i ett flertal privata och offentliga samlingar i Sverige, Luxemburg och USA. Hon har också gjort en rad offentliga gestaltningsuppdrag, bland annat på Förskolan Ormen Långe i Lund, och just nu arbetar hon med att slutföra ett uppdrag för Stapelbäddens skola i Malmö.

Parallellt med utställningen på Krognoshuset visas Anna Ling också på galleri KHM i Malmö som en av årets stipendiater från Edstrandska stiftelsen. Senare i november deltar hon även i en utställning på galleri Krets i Malmö, producerad av Woodpecker Projects. Anna Ling bor och arbetar i Malmö.