VASSIL SIMITTCHIEV ”INSTALLATION”

18 april – 10 maj 2009

Simittchiev

 

 

 

 

 

 

 

 


Vassil Simittchiev
Om ljuset etc…, brons, 20,5 x 26,5 cm
© Vassil Simittchiev BUS/2009

Det är med stor glädje Konstföreningen Aura presenterar Vassil Simittchiev som utställare här i Krognoshuset. Vassil Simittchiev (född 1938 i Sofia, Bulgarien) är bosatt i Malmö.

Efter flykten från Bulgarien till Sverige 1975 har Vassil Simittchiev berikat det svenska konstlivet med en konst som är ifrågasättande och gränsöverskridande. Han har även varit professor vid Konstfack i Stockholm. Under sin tid på Konstfack grundade han, i anslutning till utbildningen, Den fria akademin, en mötesplats för konstnärer som arbetar med konst i offentlig miljö.

Ett projekt som väckte mycket uppmärksamhet var installationen ”Glaskajen” från 1985 då han i Malmö lät täcka hela Hjälmarekajens yta på 6000 kvm med stora glasskivor. Efter tre dygn dirigerade konstnären två tunga lastbilar att sakta köra fram och krossa glaset. När Vassil Simittchiev ställde ut på Lunds konsthall 1981 täckte han in hela fasaden i speglande folie, ett förvandlingsnummer som förvrängde perspektivet i den omkringliggande miljön.

Många av Vassil Simittchievs projekt har inte blivit utförda mer än som skisser, men de är inte mindre intressanta för det, tvärtom. Med sina skisser visar han hur viktiga idéerna är och betydelsen av att de också får synas och ta plats.

Simittchiev1

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vassil Simittchiev
Mobile
© Vassil Simittchiev BUS/2009