27 april – 26 maj 2013
Vernissage 27 april 12 – 17
 
Syster
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sven Nordqvist
Illustration till boken Var är min syster?, akvarell 
© Sven Nordqvist, 2007
 
 
 
 
Krognoshuset inleder en serie utställningar med inriktning på barn med bildmakaren och författaren Sven Nordqvist. Mest känd för sina böcker om gubben Pettson och katten Findus presenteras han här, inte bara med sina barnboksbilder, men även grafiska blad från tidigt 1980-tal. 

Sven Nordqvists bildvärld kännetecknas av underfundighet och humor, miljön är ofta lummig och grönskande landsbygd. Här utspelar sig händelser och episoder som inte sällan tar oväntade vändningar. Det finns nästan alltid värme och ömsinthet i Nordqvists böcker. Berättelserna värjer inte för svåra ämnen som ensamhet eller nedstämdhet samtidigt som bilderna låter betraktarens blick fritt vandra. I motivens utkanter finns inte sällan ett myller av detaljer. Ett barn kan välja att intressera sig för huvudberättelsen i bilden eller alla de figurer och inslag som lever i bildernas vrår. 

I utställningen möter besökaren Nordqvists mest kända och uppskattade karaktärer, Pettson och Findus, Mamma Mu och Nasse. Krognoshuset kommer att presentera originalbilder, främst akvareller, men även skisser till många av böckerna. Speciellt märks illustrationerna som gjordes till boken ”Var är min syster?”. En bildberättelse som Sven Nordqvist påbörjade redan under tidigt 80-tal, innan framgångarna med barnböckerna tog vid. Boken kom sedan att vinna Augustpriset då den kom ut 2007, som årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.

Sven Nordqvist är född i Helsingborg 1946, sina uppväxtår spenderade han i Halmstad. Somrarna tillbringades på bondgårdar i den halländska landsbygden. Här hämtades många av de intryck som sedan kom att fylla böckerna. Nordqvist hade som barn talang för att teckna och spenderade mycket tid med att öva sig vid teckningsblocket. Efter att ha sökt ett antal konstskolor utan att komma in begav han sig till Lund, där han utbildade sig till arkitekt. Åren kring 1980, strax innan vändpunkten med barnboksillustrationer, var han aktiv som grafiker och ställde flitigt ut på flera kommunala gallerier i landet. I utställningen visas en del verk från denna period, främst etsningar.

År 1981 vann Sven Nordqvist en bilderbokstävling med sitt bidrag ”Agaton Öman och alfabetet”, en humoristisk ABC-bok. Två år senare kom genombrottet med ”Pannkakstårtan”, den första boken med gubben Pettson och katten Findus. Karaktärerna kompletterar varandra; den entusiastiske katten livar upp den klurige och något buttre gubben. Ett tiotal böcker har hittills getts ut om de två. Andra uppskattade böcker har genom åren varit ”Minus i stora världen” (1985), ”Hattjakten” (1987) och inte minst serien böcker med kossan Mamma Mu som inleddes under tidigt 90-tal, med berättelser av Jujja och Thomas Wieslander.

 

 

Talt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sven Nordqvist
Illustration till boken Pettson tältar 
© Sven Nordqvist, 1998