ROJ FRIBERG

24 maj – 17 juni

Friberg

 

 

 

 

 

 

 

Roj Friberg
Ryggtavlor
Vaxfärg på papper
©Roj Friberg BUS/2007

Konstföreningen Aura kan med stor glädje presentera Roj Friberg (f. 1934) som utställare här i Krognoshuset. Roj Friberg är väl etablerad i det svenska konstlivet och har även arbetat med teaterscenografi, offentliga utsmyckningar och bokillustrationer.

I Roj Fribergs konst finns ett igenkännande drag även om han använder sig av olika tekniker och uttryckssätt. I sina motiv framställer han, ofta på ett scenarioliknande vis, en form av verkligheter bestående av skugglika världar som kan vara såväl skrämmande som vackra. I hans verk kan mänskliga varelser blandas med gestalter i olika skepnader ofta diffust framträdande, som en reflektion över något som kanske är oundvikligt. Katastrofen som händelse och som förutsättning av vårt levnadssätt är ofta närvarande i hans verk.

Även om ljusare bilder av tillvaron med exempelvis motiv där änglar och slott återfinns så är det ändå en mörk underton som dominerar i Roj Fribergs konst och som för honom känns mer angelägen och intressant att visa fram.