RADOSLAW STYPCZYNSKI 
”Samtida nordiskt lackmåleri”
17 januari – 8 februari 2009

Radoslaw Stypczynski

 

 

 

 

 

 

 

 

Radoslaw Stypczynski
Utan titel, lackmåleri
© Radoslaw Stypczynski/2009

Konstföreningen Aura är mycket glad att kunna presentera Radoslaw Stypczynski som utställare här i Krognoshuset. På kontoret visar han sin variant av asiatiskt lackmåleri.

”Till utställningen på kontoret har jag arbetat med att utveckla min egen hemsnickrade variant av traditionellt asiatiskt lackmåleri; ”Samtida Nordiskt Lackmåleri”. Jag har jobbat med det sedan 2004 då jag spenderade ett år som utbytesstudent i Hanoi och kom i kontakt med lackmåleriet som teknik. Materialets möjligheter väckte ett nyfiket intresse hos mig och när jag kom tillbaka till konsthögskolan i Umeå där jag var student fortsatte jag med att utforska tekniken.

Förutsättningarna här i Sverige är annorlunda, de material som finns i Vietnam går inte att hitta här samt att klimatet inte tillåter samma form av bearbetning. I resultatet som jag kommit fram till vänds perspektivet från att vara en teknik där man ursprungligen använt sig av ädla material såsom bladguld och pärlemor till att bli en form av Arte Povera.

I vanliga fall slipar jag ner tejpen så att den blir totalt isolerad av lacket och inte kan skönjas som relief utan påminner mer om intarsia. Till denna utställning har jag dock arbetat i en ateljé hemma i lägenheten vilket har framkallat ett råare och mera redovisande uttryck då jag inte kunnat slipa och damma som jag är van vid.

Snart åker jag återigen till Vietnam och fortsätter att förkovra mig i deras lackmåleri med mina egna erfarenheter av att jobba med tekniken samt för att ställa ut nya verk på en grupputställning i juni.”  (Radoslaw Stypczynski)

Radoslaw Stypczynski2

 

 

 

 

 

 

 


Radoslaw Stypczynski
Utan titel, lackmåleri
© Radoslaw Stypczynski/2009

Radoslaw Stypczynski är född 1975 i Stargard Szczecinski, Polen, uppvuxen i Helsingborg, bor och arbetar i Stockholm/Hanoi. Han är utbildad på Umeå konsthögskola 2002-2007.