PETER JOHANSSON/BARBRO WESTLING ”KACKALORUM”

22 november – 21 december 2008

JohanssonWestling3

 

 

 

 

 

 

Peter Johansson/Barbro Westling
Kackalorum
© Peter Johansson/Barbro Westling BUS/2008

Konstföreningen Aura är mycket glad att kunna presentera Peter Johansson/Barbro Westling som utställare här i Krognoshuset med installationen Kackalorum. En utställning som syns och hörs såväl utvändigt som invändigt!

”Peter Johansson/Barbro Westling är en duo som vill dyka upp lite varstans i och omkring konsten. Nu har de fått den stora glädjen att samarbeta med konstföreningen Aura. 

Lund är ju staden för glada upptåg och spexiga undanflykter. Som motvikt till den akademiska vardagen slinker den listige räven ännu undan skurarna av ärtor och kön ringlar lång till spex och sångarmöten. Men hur är det annars? Vem vill leka idag? Alltför mycket står på spel för att våga verka annat än seriös. Den framtida yrkesbanan läggs tidigt och det är bråttom att hinna fram fortast möjligt. Finns det en raksträcka, gäller det att ta den, det förväntar sig både stat och akademi idag. 

För att denna målmedvetenhet är så kompakt och kanske för att närliggande Konsthallen ruvar så retsamt självhögtidligt på konstens stora allvar vill Peter Johansson/Barbro Westling satsa allt på ett kort. Form- och färgproblemen har denna gång fått stryka på foten för ett mer animalt experiment. Krognoshusets välkända arkitektur transformeras med ett enda grepp till ett gökur modell större. Den punktliga göken ska locka in publiken och väl därinne tar de levande hönorna över. 

11 äldre och trygga hönor, utlånade av Gunnel och Nils Larsson i Värpinge, bor och värper i nykonstruerade burar och objekt i aluminium, inne på Aura. De sköts om och djurskyddet beaktas, precis som om det gällde värdefulla konstverk.  

Frågan är vad som försiggår på denna scen? Resultatinriktad produktion, estetisk utställning, någon slags opinionsbildning? Konsten har en lång tradition av studier i form av stilleben och porträtt. Vad händer när objektet lever? När de tittar tillbaka? När (kall) aluminumkonst möter (varma) äggvärpare? Vad handlar det om?”

Peter Johansson/Barbro Westling

PETER JOHANSSON/BARBRO WESTLING
Collaborating since 2004
Live and work in Malmö, Sweden

Peter Johansson
Born 1964 in Sälen, Sweden.

Education:
Sörängens Peoples College (Sörängens folkhögskola), Nässjö, 1983–85
National College of Crafts and Design (Konstfack), Stockholm 1986-87
Hovedskous College of Sculpture Studies, Gothenburg, 1987-88
Royal Academy of Fine Art (Konsthögskolan), Stockholm 1988-93
IASPIS Artist in Residence, ACME, London, 2001-02

Barbro Westling
Born 1956 in Gothenburg, Sweden.

Education:
Master of Arts in Comparative Literature, Theatre Studies and English Literature, University of Gothenburg, 1978
College of Education, Gothenburg, 1979

JohanssonWestling

 

 

 

 

 

 

 

Peter Johansson/Barbro Westling
Kackalorum
© Peter Johansson/Barbro Westling BUS/2008