P-O PERSSON ”SKULPTUR”

3 oktober – 25 oktober 2009

Persson

 

 

 

 

 

 

P-O Persson
Dag/natt, tenn & kevlar, h 201 cm diam 160 cm
© P-O Persson BUS/2009

Konstföreningen Aura har den stora glädjen att presentera P-O Persson, medlem i Auras konstnärsgrupp som utställare här i Krognoshuset. I sin utställning undersöker han bland annat hur betraktarens uppfattning av verken kan påverkas beroende på placering och volym. 

”Går det att förmedla landskapsfotografi i näst intill miniformat eller blir distansen till betraktaren för stor? Vad händer om ramen till fotografiet är väldigt tung i förhållande till formatet? Om möjlighet ges för betraktaren att lyfta upp fotografiet – som står lutat mot väggen – med en ram i brons som väger 7 kg? Känna tyngden och själv kunna reglera avståndet till ögat – för att sedan böja sig ned och ställa tillbaka ramen mot väggen? 

Vad händer när man ställs inför en skulptur i form av ett berg huggen i Carraramarmor, i vars små sjöar det samlas vatten från is som smälter? Vatten sipprar långsamt, tiden rinner ut. 

Skulpturer gjutna i tenn på vilka det hänger millimetertunna cirklar i kevlar. Skulpturerna bär på fragment till tankar kring oändlighet, dag/natt och klimatfrågor. Utställningens skulpturer och objekt har alla medvetet valda inbördes olika proportioner för att förstärka eller inleda till annorlunda tankebanor. Samtidigt som betraktarens egen plats och volym i rummet förhoppningsvis blir av betydelse för tolkningen av verken, enskilt eller som viktiga delar i en installation.”

 (P-O Persson)

P-O Persson, bosatt och verksam i Malmö, var även med och startade Konsthögskolan i Malmö 1995 där han nu arbetar som lektor.

Persson1

 

 

 

 

 

 

P-O Persson
Dag/natt, detalj, tenn & kevlar, h 201 cm diam 160 cm
© P-O Persson BUS/2009