ÖZLEM SULAK ”GRANNY”

16 maj – 7 juni 2009

Sulak

 

 

 

 

 

 

Özlem Sulak
Granny, video still
© Özlem Sulak/2005

Aurafilm har glädjen att presentera Özlem Sulak, (f. 1979) bosatt och verksam i Istanbul och Hannover. Här i Krognoshuset kommer hon att visa sin film Granny från 2005. Filmen tar upp frågor som berör ursprung och kulturell tillhörighet och identitet. Hur gör man sig ett liv i ett nytt och främmande land som man inte själv valt att flytta till?  

Konstnären Özlem Sulak använder sig av sin egen familjs biografi för att skildra en del av 1900-talets gripande politiska och sociala historia. Hennes video Granny är en privat och fängslande berättelse om dem som överlevde påtvingad migration och etnisk omflyttning. 

Özlem Sulaks mormor och gammelmoster berättar på ett öppet sätt, med humor och allvar blandat, om hur deras liv i Turkiet blev. Tvångsflytten från forna Jugoslavien till Turkiet i slutet på 1930-talet innebar stora omställningar för dem när deras liv plötsligt fick helt andra förutsättningar och villkor i det nya landet. De blev tvingade att anpassa sig till en ny kultur vilket också innebar ett nytt språk som de måste lära sig att behärska.  

Granny är en personlig och gripande skildring om två människors livsöden och hur minnet av det egna ursprunget alltid lever kvar.

Sulak1

 

 

 

 

 

 

Özlem Sulak
Granny, video still
© Özlem Sulak/2009