Mårten Nilsson

SPRÆNA / BOTANICAL

13 november – 12 december

Vernissage lördagen den  13 november kl. 13 – 16

Vi på Krognoshuset är mycket glada över att för första gången få ställa ut den Lundafödda konstnären Mårten Nilsson (f. 1963) som numera har Malmö som sin bas.

På Krognoshusets tre olika våningsplan kommer konstnären att visa platsspecifika installationer i samklang med Krognoshusets säregna arkitektur.
Vid första anblick kan verkens storlek till synes ta över de små rummen i det medeltida huset men vid närmare betraktelse kommer konstnärens intention fram.

Rummen fylls av småskaligt material som traditionellt tillhör hantverkets domäner, såsom tunna pappersremsor, glaspärlor och funnet material som knypplade dukar. Dessa material transformeras genom medvetet, repetitivt konstnärligt arbete som bildar mönster och frammanar associationer till årstider och ljusets växelverkan, tidens obönhörliga gång, “nature versus culture”, naturens kretslopp, den mänskliga kroppens förfall och den rumsliga upplevelsen.

Installationerna glider mellan tyngd och lätthet, mellan autenticitet och artificiellt – som en hantverkets ​​trompe l’œil, där det småskaliga materialet bildar storskaliga rumsliga installationerna, vars interaktion ständigt gäckar och förstärker varandra.

 

Konstnären Mårtens Nilsson beskriver själv sin process med arbetet av den kommande utställningen:

Utställningen börjar med ett verk som egentligen brukar vara ett inslag i mina organiska installationer, oftast gömd nästan osynligt. En liten fågel inspirerad av Carel Fabritius målning ”The goldfinch”. Den lever i den nordafrikanska öknen bland törnebuskar där den med lätthet flyger in och ut. Men ibland händer det att den fastnar i törnet och sjunger sig till döds med en bedövande vacker sång.

”Spræna” är ett nytt projekt som kom till under en resa på Island sommaren 2019.  Verket består av ca 10 000 glaspärlor som jag har trätt genom najtråd och som symboliserar det klara vattnet från glaciärerna som broderar bergen och som just kallas för Spræna.

”Botanical” är tillverkat av pappersremsor som flätats ihop och sprutmålats med tusch i en umbrafärg. Det organiska täcket pryds av blommor gjorda av japanpapper. De lätt rosa blommorna är färgade i vin.

I verket ”Spaced light ground” använder jag virkade/knypplade dukar inköpta på loppisar som jag klipper ut delar ifrån och som färgas in i akrylfärg.  Med detta material gör jag stora organiska installationer och det som blir över använder jag till att göra herbarium med.

 

Mårten Nilsson bor och verkar med Malmö som bas. Konstnären är utbildad vid Grafikskolan Forum, Malmö, med professor Bertil Lundberg som lärare, åren 1987–1992.

Nilsson har ställt ut separat runt om i Sverige på gallerier, museer och konsthallar bland annat Ystads Konstmuseum, Malmö Konsthall och Grafikens hus, Mariefred.

Konstnären är representerad på Moderna Museet Stockholm, Statens konstråd och Malmö Konstmuseum (urval).
För mer information om konstnären se hemsida 

 

Press:

Recension Sydsvenskan av Linda Fagerström

Recension Omkonst av Kristina Maria Mezei

Förhandsartikel Skånska dagbladet av Jon Jeppsson

Förhandsartikel Sydsvenskan av 

 

Digital visning

Konstnären Mårten Nilsson visar sin utställning Spræna/Botanical 

Digital visning Mårten Nilsson (Youtube) 

Den digitala visningen genomfördes med stöd av Kulturrådet

 

Foto: Mårten Nilsson

Tack till Benjamin Andersson