2 juni–1 juli 2012
 
SONY DSC
Marie Capaldi
Byfjorden, olja på duk 
© Marie Capaldi 2012
 
Jarl Ingvarsson
Utan titel, frottage/kol på papper 
© Jarl Ingvarsson 1999
 
 
Krognoshuset i Lund visar under juni månad en utställning med konstnärerna Marie Capaldi och Jarl Ingvarsson. Capaldi presenterar målningar och Ingvarsson ställer ut teckningar. De två konstnärerna möts i rörelsen mellan det storslagna och det lilla, mellan det kraftfulla och det lågmälda.

Marie Capaldis målningar skildrar gärna hemmets och familjens enskilda sfär. Inte sällan lyfts barnets värld fram med dess förundran över det till synes oansenliga. Capaldi har under en tid funnit samhörighet i Monets konstnärskap. Monets trädgårdsmotiv och liv med familjen i den franska landsbygden har varit inspiration för en serie kontrastrika målningar. Capaldi delar Monets tycke för en hemnära motivkrets som framställs i ny dager. Att finna det säregna i det vardagliga blir en strävan i Marie Capaldis stämningsfulla bilder.

Jarl Ingvarssons bildvärld inbegriper på liknande sätt perspektivskiften mellan den vardagsnära detaljen och den större överblicken. Ingvarsson arbetar i gränslandet till en expressiv bildtradition med närliggande utlöpare som graffiti och det vilda måleriet. Någonstans här finner vi även nerven i Ingvarssons verk: här finns både landsbygdens lugna vidsträckthet och samtidigt det moderna mediesamhällets tempo och rytm. Denna paradoxala samtidighet kan kanske sökas i linjernas spel. Linjen kan vara en gräns till ett fält, en horisont – men lika gärna en taktmässig rörelse, en puls.

Marie Capaldi är född 1958 i Göteborg, gick Konsthögskolan Valand i Göteborg åren 1985-1990. Jarl Ingvarsson är född 1955 i Eritrea, gick Kungliga Konstakademin i Stockholm åren 1978–1983. I dag bor och arbetar både Capaldi & Ingvarsson i Sparsör, norr om Borås.