Mariana Manner

Bordun

Förlängd utställning!

8 oktober – 11 december

Mariana Manner, med rötter från Lidköping och verksam i Lund sedan 60-talet, är en av Lunds främsta konstnärer. På 70-talet samarbetade hon med arkitekterna Bernt Nyberg och Sigurd Lewerentz. 

Manners konstnärskap utmanar idén om att en konstnär ständigt förväntas vara densamma. Hennes egna kringgående rörelser har fört henne på lustfyllda vägar och på Krognoshuset visar hon verk i processliknande tillstånd – för när är egentligen ett konstverk avslutat, betraktat i relation till ett livslångt konstnärskap?

 

BORDUN

Hörlurarna har följ mig som ett eko genom livet. En äldre döv släkting använde en lur för att hjälpligt höra med många språkliga missförstånd som resultat. För mig som barn blev ordet hörlur lika med att luras. Släktingens nätta lur, passande för handväskan, var en praktisk uppfinning vars veckade plåtkonstruktion fick mig att associera till kvinnokroppar.

På övre planet tronar lurarna och det vaga ljudet av melodier från min fars hängivet haltande dragspelande som ibland har sällskap av ljudet från en basknapp som hängt upp sig. Alltsomoftast somnade han med det brummande dragspelet utfläkt på sin mage.

Hörseln är ett äventyrligt sinne och vi kan ha så starka minnen av ljud att vi ”hör” trots att ljudet inte förekommer i det fysiska rummet. 

I Krognoshusets mellanplan med etsningar av träd föreställer jag mig skogens sus.

I källarplanets film “Tid 60 min” spelar vattnet med sandstranden i bild och ljud – ett ge och ta.

*Bordun, från franskans bourdon för humla. Bordun betyder på svenska oförändrad, ofta låg, ton som ackompanjerar en melodi.

 

Mariana Manner

Grafiker, målare, skulptör. Född i Lidköping 1943, bosatt i Lund. Studier vid Målar- och Grafikskolan Forum i Malmö 1965–71. Medlem i konstnärsgruppen Aura sedan 1980. Sedan debuten på Grafiktriennalen, Liljevalchs 1968, har Mariana Manner haft ett stort antal separatutställningar och deltagit i en mängd grupp-/samlingsutställningar både i Sverige och internationellt. Hon är bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna Muséet i Stockholm samt på British Museum i London.