16 oktober–7 november 2010

Bartas2

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Bärtås
Stillbild ur Kumiko, Johnnie Walker & the Cute
HD-video, 48 min, 2007
© Magnus Bärtås BUS/2010

 

 

 

 

 

Konstföreningen Aura har den stora glädjen att presentera Magnus Bärtås som utställare här i Krognoshuset. You Told Me är både en utställning och en nyligen framlagd avhandling i konstnärlig forskning. För första gången samlas fem videoverk gjorda mellan 2003 och 2009 tillsammans med texter som behandlar olika berättarformer inom konsten.

Konstnären utvinner sitt material ur konversation, intervjuer, arkiv, press, litteratur, teori och andra konstnärers verk. Verken har en relation till den filmiska essäns historia, biografiformer, dokumentärer, journalistik men även till fiktionsformer. I verken framhålls historieberättande som en form för samexistens mellan människor samt livsberättelsen förmåga att veckla upp frågor om politik, historieskrivning, propaganda och estetik.

Genom att ge texten i video en framskjuten position och experimentera med berättarens position, med berättarröst och repetitiva moment ställs frågor om hur ett förnyat berättande kan ske inom videoessäns form.

De verk som ingår i avhandlingen har under senaste åren visats i en rad utställningar och filmfestivaler, bland annat i Seoul, Paris, Madrid, Belgrad, Wien, Zagreb och Göteborg. Videon ”Madame & Little Boy” vann det stora priset på den Internationella Kortfilmsfestivalen i Oberhausen i Tyskland i maj i år.

 

Magnus Bärtås hemsida

 

 

Bartas1

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Bärtås
Stillbild ur Madame & Little Boy
HD-video, 28 min, 2009
© Magnus Bärtås BUS/2010

 

 

Bartas3

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Bärtås
Stillbild ur Madame & Little Boy
HD-video, 28 min, 2009
© Magnus Bärtås BUS/2010