8 september–7 oktober 2012

LeifoJohan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leif Skoog & Johan Suneson
Jakob Storhufvud och det dubbla uppdraget, 2012 
Akryl på pannå
© Leif Skoog & Johan Suneson
 
 
Krognoshuset inleder hösten med en tankeväckande och humoristisk utställning av Leif Skoog och Johan Suneson. Konstnärsduon använder utställningsrummets tre våningsplan för att gestalta en berättelse som ligger någonstans mellan serietidning och filmmanus. Framställningen skildras genom måleri och skulptur.

På entréplan låter Leif Skoog och Johan Suneson 87 målningar bilda storyboard i berättelsen om Jakob Storhufvud. Denne Storhufvud färdas i berättelsen mellan tre tidsplan: svensk samtid, revolutionsåren i Frankrike och en avlägsen framtid. Då Storhufvud av någon anledning får ett slag i huvudet färdas han mellan tid och rum. Berättelsen tar avstamp i ett upplöst folkhem med politiskt rävspel och arbetslöshet. Snart byts scenen till jakobinernas skräckvälde och Marie Antoinettes fall för att slutligen landa i en dystopisk framtid där stadsapparaten styr genom kontroll av medborgarnas DNA.

Utställningens verklighet tecknas mot en fond av svensk nutidshistoria och den bakgrund som konstnärerna själva erfarit genom sin uppväxt. I Krognoshusets källare låter Leif Skoog och Johan Suneson uppföra småskaliga modeller av svenska offentliga skulpturer. Dessa konstverk vittnar om rekordårens optimism med sociala reformer, ingenjörskonst och idoga planering. Den offentliga konsten ruvar i källaren som ett slags undermedvetet – ett historiskt misslyckande eller en försutten historisk möjlighet.

På Krognoshusets ovanplan återknyts detta spår då Leif Skoog och Johan Suneson låter uppföra ett av Klostergårdens höghus i skulpturform. 1960-talet var inte bara konstnärernas egna uppväxtår men även tiden då storskalig svensk bostadspolitik omformade landet. Jakob Storhufvuds enda kvarvarande släkting är en blind man som bor uppe på ett höghus. ”Stugan hamnade där under rekordåren, då höghusen sköt som svampar ur jorden”, förklarar konstnärerna. Leif Skoog och Johan Suneson skapar så en underfundig krönika där vardag och fantastik sammanförs.

Leif Skoog, född 1961. Utbildad på Konsthögskolan Umeå Universitet och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Leif bor och är verksam i Göteborg.

Johan Suneson, född 1963. Utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Johan bor och är verksam i Malmö.