Vernissagekort_yamamoto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This is not the right colour!

Det finns ett bevis på att vi alla ser saker på olika sätt; färgblindhet.
Den råa färgen, den obehandlade målarduken och vår relation till färglära skapar ett sensuellt och aggressivt förhållande mellan betraktaren och själva verket. Detta kan också öppna för en generation av kontrast och abstraktion.

Mjukt/hårt, ljus/mörker, öppen/stängd, möjligt och omöjligt.

Charles Baudelaire menade att färg betyder balans mellan två toner. ”En varm ton och en kall ton, kontrasten mellan dem utgör hela teorin, detta kan inte absolut definieras; de existerar bara i förhållande till varandra”. Så, hur kan vi prata om en färg utan att prata om kontrasten till andra färger? Baudelaire frågar sig: ”Fungerar en konstnärs ögon som ett förstoringsglas?”

”This is not the right colour!” är ett projekt som vill öka vår insikt om färgens perceptiva del. Enligt Yamamoto är färg en metod som involverar materialitet. En målning för en färgblind person är en målning för alla som kan se färg i ett fysiskt objekt.

Kiyoshi Yamamoto föddes 1983 i Japan men växte upp i Brasilien. Han tog magisterexamen i konst vid Konsthögskolan i Bergen 2013 och har bland annat ställt ut på Charlottenborg i Köpenhamn, Almmar LAB i Jerusalem och Soft Galleri i Oslo. Tidigare i år var Yamamoto inbjuden till årets Voss Jazz Artist och han kommer att delta i Dimanche Rouge: FOKUS PÅ Norge – en utställning i Paris med performancekonstnärer från Norge. Kiyoshi Yamamoto bor och arbetar i Bergen.

Yamamotos projekt stöds av The Norwegian Ministry of Foreign Affairs och The Norwegian Association for Arts and Crafts.