KERRO HOLMBERG ”HAGIOGRAFIA KAZIMIR MALEVITJ  MÅLNINGAR OCH TECKNINGAR”

14 mars – 12 april 2009

Kerro Holmberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerro Holmberg
Kazimir och Una Malevitj II
Olja på duk, 110X110 cm
© Kerro Holmberg BUS/2009

Konstföreningen Aura är mycket glad att kunna presentera Kerro Holmberg som utställare här i Krognoshuset. I samband med utställningen släpps Kerro Holmbergs bok Hagiografia Kazimir Malevitj/En röd kvadrat med text av Miriam Bäckström.

”Sedan en tid har jag arbetat med bilder kring Kazimir Malevitjs biografi. Den första målningen, ”Malevich in a rubberboat” tillkom 2002. Den följdes av den ikoninspirerade ”Hagiografia Kazimir Malevitj” som jag arbetade med under sommaren 2005. Den i sin tur blev avstamp för en lång rad målningar. Vissa motiv har legat mig särskilt nära såsom Una, Kazimir Malevitjs dotter, och Natalia, hans tredje hustru, när de står vid minnesplatsen fotograferade bredvid en bild av den svarta kvadraten som utförts av Malevitjs målarkollega Nikolaj Suetin. Den suprematistiska kistan buren på en gata i Petersburg 1935 medan många människor betraktar den och följer dess processionsväg. Una och Kazimir i skogen vid Nemchinovka, den truliga dottern, hennes stolte fader. 

Utställningens svit bilder på papper är utförda med två reservoarbläck som jag hittade i min fars kvarlåtenskap, ett rött och ett grönt. Dessa färgutgjutelser lät jag sedan vänta på att jag skulle komma på vad mera det fanns att göra av dem. På sensommaren 2008 började arbetet att med hjälp av spritpennans svarta och omutliga val teckna av fotografier ur böcker kring Kazimir Malevitjs konst och liv. Jag tecknade dem på fri hand med både fotografiet och papperet jag ritade på upp och ned för att inte fastna i detaljer och för att frikoppla min blick. De blev en svit om sjutton bilder; Hagiografia Kazimir Malevitj.”
(Kerro Holmberg)

Kerro Holmberg (född 1959) är bosatt och verksam i Stockholm. Hon finns representerad på bland annat Statens porträttsamling, Nationalmuseum och Statens konstråd.

Kerro Holmberg2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerro Holmberg
Hagiografia Kazimir Malevitj I
Teckning, 30X40 cm
© Kerro Holmberg BUS/2009

Kerro Holmbergs hemsida