JOSÉ LUIS MARTINAT

5 september – 27 september 2009

Martinat

 

 

 

 

 

 

Jose Luis Martinat
B-side
© Jose Luis Martinat/2009

Konstföreningen Aura har den stora glädjen att presentera Jose Luis Martinat som utställare i vårt projektrum ”På kontoret”.

Jose Luis Martinat tog sin magisterexamen i Fri konst vid Malmö Konsthögskola 2007 och arbetar med olika media som video, teckning och text. Han är intresserad av hur vi upplever verkligheten via bilder. För det mesta använder han sig av redan existerande material som hämtas från massmedia (film, bilder, ljud) som sedan rekonstrueras och förändras genom manipulation eller reducering av ett eller flera element. I tidigare videoverk av konstnären blir välkända tecknade filmer fråntagna sina viktigaste beståndsdelar, såsom karaktärer och ljudspår. På så vis uppstår nya associationer och betydelser. I utställningen på Konstföreningen Aura åskådliggörs hans intresse för bilden som en ren artificiell konstruktion.

En bildinstallation bestående av tre nya verk kommer att visas på kontoret. ”Graverad Aluminium” (2009), ”B-side” (2009) och ett urval ur serien ”Dukar; PAL 4:3” (2009). Serien består av videodukar gjorda av Martinats egna kläder och andra plagg speciellt inköpta för denna serie.  T-shirtens egna motiv blandas samman på ett suggestivt sätt med de gråmålade områdena avsedda för videoprojicering.

Jose Luis Martinat är född 1974 i Lima, Peru. Han bor och arbetar i Göteborg. 2008 fick han Edstrandska Stiftelsens stipendium.