Aurafilm presenterar:

JOHANNES NYHOLM ”SAGAN OM DEN LILLE DOCKPOJKEN”

1 september – 23 september

Nyholm

 

 

 

 

 

 

Johannes Nyholm
Stillbild ur Sagan om den lille Dockpojken
© Johannes Nyholm 2007

”Dockpojken kan beskrivas som ett animerat klaustrofobiskt, slapstick-drama – som en Tom och Jerry för vuxna ungefär. Den stora skillnaden är att det hos Dockpojken finns en väldigt tydlig verklighetsförankring, en påträngande realistisk förebild, i miljö, karaktär och handling.

Dockpojken handlar om en liten man som brottas med typiska nutida vardagsbekymmer hemma i sin lägenhet. Det kan handla om problem med dammsugaren, en videobandspelare som hakar upp sig, men även om mer seriösa bekymmer som relationer till det motsatta könet.

Större delen av serien utspelas i den lille mannens lägenhet. Det hela är väldigt klaustrofobiskt, svettigt och påträngande. Det finns också ytterligare berättelsenivåer som komplicerar och äventyrar realismen. Under Dockpojkens säng bor en liten elak figur som spelar klarinett och ställer till oreda. I en annan dimension, från andra sidan döden, nere i en håla i marken, sitter Dockpojkens alter ego och iakttar allt som händer i lägenheten. Han har också funnit på sätt att ta kontakt med Dockpojken. Dessutom kommer Dockpojkens drömmar och fantasier vävas in i handlingen. Det hela skapar ett mycket intrikat handlingsmönster.”
(Johannes Nyholm)