ISABEL THESELIUS

22 april – 21 maj 2017

DSC09537

Hokus Pokus, en utställning med nya verk av konstnären Isabel Theselius avslöjar privata stunder och märkliga familjerelationer genom anekdoter som tar sig formen av objekt, fotografier och videoverk. Theselius återspeglar en personlig historia som öppnar tankar om möjliga framtider genom att gå tillbaka till det förflutna och samtidigt reflektera över nutiden, genom att lyfta fram humor, sårbarhet och det obeskrivbara i vardagen. En absurd berättelse uppstår genom användandet av vardagliga föremål med betydelsefulla minnen knutna till dem som blir oproportionerliga.

I verket Leo in my mouth har Theselius från minnet rekonstruerat en förstorad version av sin tandställning som hon hade när hon var 12 år. Inuti tandställningen som är lila och glittrig finns en bild av Leonardo DiCaprio, något som i originalet var skapat på hennes tandläkares initiativ. Tyvärr råkade Theselius senare kasta sin tandställning på McDonalds på Mårtenstorget i Lund, samma torg som Krognoshuset ligger vid.

I ett annat verk har hon låtit filma sin pappa sminkad som en kanin under en tågfärd. Detta eftersom Theselius har ett minne av att hon som barn en gång målade sin pappa just som en kanin, när han var på besök i hennes mammas lägenhet i Lund, och att han då somnade. När han vaknade upp var han tvungen att springa till sitt tåg för att inte missa det och hade då glömt bort ansiktsmålningen. Han åkte hela resan till Tomelilla med kanin-målningen och det var först när han kom hem och såg sig själv i spegeln som han upptäckte den.

I Box for Bom har Theselius återskapat en stor version av en cigarettask som hon målat en skog på. Den mindre originalversionen skapade hon till minne av sin styvfar, konstnären Anders Bom Lindén, som gick bort i slutet av sommaren 2012. Till verket hör fem stycken uppförstorade tamponger, som Theselius i originalpaketet av misstag råkat inkludera, då hon skulle överlämna det till Bom som en sista gåva på hans begravning.

I verket Marseille Soap har Theselius filmat sin mormor när hon badar i sitt badkar och testar olika tvålar för att se vilken av dem som är bäst att blåsa bubblor med. I1931, har Theselius låtit fotografera sin mormor poserandes i sina underkläder bredvid en militär-motorcykel som tillverkades 1931, samma år som hon föddes.

3

Isabel Theselius är född 1986 och är utbildad vid University of California (Irvine, USA) och Akademin Valand i Göteborg. Hon har även studerat konst vid bland andra Kanazawa College of Arts i Japan och Helsinki School of Fine Arts i Finland. Theselius har ställt ut på flera gallerier i USA som Room Gallery, Flagpole Gallery och The Situation Room. Hon har även haft utställningar på bland andra Dunkers Kulturhus, Broby konsthall, Norrtälje konsthall och Galleri Mors Mössa i Göteborg. Isabel Theselius bor och arbetar i Los Angeles, och i Malmö.

 

 

Krognoshuset vill tacka Lunds konsthall för deras hjälp med utställningen