HÅKAN BENGTSSON 5/9 – 4/10

_DNS0182

”I mina nya verk på Krognoshuset handlar det mycket om teckning på mdf-board och duk. I källaren finns ett skulpturalt verk. Det är kolkrita, rödkrita men också oljefärg. Mitt arbete handlar mycket om det sublima, kontemplativa och meditativa. Om ett inre sökande och allvar.

Vi lever i en stressfylld tillvaro så därför tycker jag att det är viktigt att skapa och ge något bestående som vi kan försvinna in i för en stund men också stanna kvar i om vi vill.

Mina bilder tar tid att bygga upp lager efter lager där jag många gånger tvingas ta snabba beslut men samtidigt befinna mig på gränsen mellan att lyckas och misslyckas. Man får arbeta med dessa verk som med små barn då de är vackra, jobbiga och bräckliga. Respekten för det egna arbetet och de egna verken måste finnas där hela tiden annars skulle allt gå förlorat. Det är också viktigt att ta vara på alla dissonanser som passar in och skapar liv. Tiden måste finnas för att verket ska kunna mogna i sin egen takt.”                                    

 

Håkan Bengtsson är född i Sölvesborg 1965 och är utbildad vid Malmö konstskola Forum, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan i Malmö. Han tog examen 1996 och har sedan dess bland annat visat sin konst på Carnegie Art Award, Dunkers kulturhus, Art Affairs Amsterdam och Millesgården i Stockholm. Håkan Bengtsson bor och arbetar i Lund.

_DNS0172 (1)

_DNS0181

_DNS0147

_DNS0169

Samtliga bilder är tagna från utställningen på Krognoshuset.
Fotograf: Gerry Johansson.

 

Artikel i Sydsvenskan 5/9

Artikel i Skånska Dagbladet 10/9