FRANCO LEIDI

1 juli – 13 augusti 2017

Färg XVII - 10

Krognoshuset är mycket glada över att kunna visa en stor retrospektiv utställning med den legendariske konstnären Franco Leidi. Under hela juli och halva augusti visas teckningar, grafik, akvareller och objekt av Leidi på Krognoshusets tre våningar.

I samband med vernissagen framför dansaren Meleat Fredrikson kl. 13 ett specialskrivet verk. Franco Leidi hade ofta performance i samband med sina utställningar och det är en tradition som Meleat Fredrikson fortsätter att verka i.

SV 2

Franco Leidi föddes i Milano 1933 och växte upp i Genua, där han studerade samtidigt på såväl konstakademin som universitetet. Efter examen (pol.mag) tog behovet att uttrycka sig i bild överhanden. Han kom till Oskar Kokoschkas legendariska Schule des Sehens i Salzburg, där han träffade den svenska konstnärinnan Annila Sterner. Tio år senare, 1971 flyttade han med henne och de två döttrarna Bianca och Josabeth till den östgötska landsbygden och senare till nordvästra Skåne.

Franco Leidi var bildad i konsthistorien, vilket man märker på hans många och initierade referenser bakåt i tiden. Uccello, Carpaccio, Max Beckmann, Max Ernst… En bildning som han ständigt fyllde på genom att också vara nyfiken på allt nytt. Franco Leidi undervisade unga konstnärer i hela sitt liv: vid grafikavdelningen på akademien i Genua, vid Lunnevads folkhögskola, som grafikprofessor vid Valands konsthögskola… Han älskade att lära ut och vägleda, utmana och inspirera. Men också lämna alla dörrar öppna. Han valde motståndet, för sig själv lika mycket som för sina elever. Han var på samma gång en didaktiker som en mystiker. En intellektuell konstnär som med skärpa och omutlighet satta sina spår i andra. Människans utsatthet och kamp för sin integritet genomsyrade allt han företog sig. Omtumlande mentala processer och mellanmänskliga relationer får sin visuella bekräftelse i hans knivskarpa kopparstick, dramatiska teckningar, labyrintiska akvareller och i hans fysiskt uppfordrande objekt.

Franco Leidi ställde under sitt långa och intensiva konstnärsliv ut på många gallerier och konsthallar runt om i vårt land, liksom på större institutioner som Konstakademien och Kulturhuset i Stockholm, Konstmuseerna i Norrköping, Göteborg och Västerås samt i Lunds Konsthall. Franco Leidi avled 2008.

 

Färg XVI - 10

 

Som ett extra inslag i utställningen visar vi också ett porträtt som SVT gjorde där jazzmusikern Lars Jansson möter Franco Leidi. Filmen ingick i SVT:s  konstmagasin Bildjournalen 1994-95 som en egen serie med titeln ”Uppdraget”, vars koncept var att en konstälskande person fick i uppdrag att köpa in ett konstverk till SVT i Malmö.
Inslaget som visas i Krognoshuset är cirka 12 minuter långt. Bodil Schrewelius regisserade, intervjuade, ansvarade för innehåll, musikval och klipp. Inslaget filmades av Benjamin Jónsson, elektriker var Gunnar Frankell och ljudtekniker Åke Sjöberg. Musiken i filmen är skriven och framförd av Lars Jansson själv.

Krognoshuset vill tacka Annila Sterner, Josabeth och Bianca Leidi, Hans och Meleat Fredrikson samt Sune Nordgren för deras stora bidrag till den här utställningens tillblivelse.
Vi vill också rikta tack till Bodil Schrewelius och personalen på Lunds konsthall.

Meleat Fredrikson, som gör ett dansperformance på vernissagedagen, gick ut högskoleutbildningen The Danish School of Performing Art för snart två år sedan, och bor fortfarande i Köpenhamn. Hon har under våren bland annat arbetat ihop med den italienske koreografen Francesco Scavetta i en föreställning som heter ”Lost Accidentally” på Dansens Hus.