Elisabet Oscarsson

IDEM

4 september – 3 oktober

Vernissage lördagen den 4 september kl. 13 – 16

Kulturnatten lördagen den 2 oktober kl. 17 – 23

 

Under utställningsperioden släpper vi bara in 3 -5 besökare åt gången och vi följer rådande restriktioner.

Om en vill boka enskilt besök utan andra besökare kontakta oss i god tid via vår mail.

 

“Vad jag egentligen ser, måste ändå vara det som uppstår i mig genom objektets påverkan.”

– Vad som uppstår i mig, är då en sorts avbild, något som man i sin tur skulle kunna se på, ha framför sig: nästan något sådant som en materialisation.

Ludwig Wittgenstein (Filosofiska Undersökningar)

 

Vi på Krognoshuset är mycket glada över att ställa ut konstnären Elisabet Oscarssons målningar här i Lund för första gången.Senast konstnären ställde ut separat i Skåne var på legendariska Galleri Bengt Adlers i Malmö 1993.

Elisabet Oscarsson (f.1950, Stockholm) tillhör en av Sveriges mest erkända konstnärer och är en av måleriets främsta företrädare. Oscarsson utbildade sig under 1980-talet vid Kungliga Konsthögskolan och är sedan 2010 ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna.

Hon har haft ett stort antal separatutställningar på gallerier och institutioner, den senaste IBIDEM på Galleri Gunnar Olsson, Stockholm (2019).

Dessutom ett stort antal samlingsutställningar i Sverige och utomlands bl.a. NORTHERN LIGHTS / GATHERING LIGHT genom Moderna Museet / International Programme i Australien, Argentina, Singapore och genom Riksutställningar i Sverige(1997-2000).

Elisabet Oscarsson är representerad på ett flertal museer bl.a Moderna Museet/Stockholm samt i offentliga och privata samlingar i Sverige och USA. Hon har även arbetat som gästprofessor och haft ett antal offentliga uppdrag bl.a för svenska ambassaden i Vilnius, samt erhållit stipendier/utmärkelser bl.a. Prins Eugen-medaljen(2013).

I utställningen IDEM på Krognoshuset visas en svit målningar utförda de senaste två åren där Oscarsson arbetar med måleriet som språk – i en process där utgångspunkten ofta är idén om en plats, en kropp / ett inre rum som reduceras och transformeras till närvaro.

Pastost pålagd färg växlar med tunna transparanta rinnande skikt över målningens bildytor som då och då bryts av när de möter en linjeteckning i svart kol eller vit färg. Detta ger en arkitektonisk stadga åt kompositionen.

Målningarna frammanar subtilt ett eget utrymme där färgen ringar in ett poetiskt liv i målningen, ett här och nu.

Konstnären har en tillit till måleriets trancendala förmåga och låter färgens materialitet, dess temperatur och dess känslighet frambringa egna antydningar och bjuder in betraktaren att skapa sina egna samband och associationer.

För mer information om konstnären www.olssongallery.com

 

Bild: ©Elisabet Oscarsson IDEM-INDIGO o.p.d 40×30 cm

 

Press

Recension Sydsvenskan av författare och konstkritiker Thomas Millroth

Förhandsartikel Marianne Pernbro Skånska Dagbladet