Ana Rebordão

Dentro

3 september – 2 oktober

Vi i konstföreningen Aura är mycket glada för att vi för första gången får visa en större separatutställning med den portugisiske konstnären Ana Rebordão i Krognoshuset. Hennes konstnärskap är väletablerat i Lund. År 2015 ställde hon ut i en duoutställning på Krognoshuset och 2017 visades henne verk i en utställning i Kryptan i Lunds domkyrka. Det är ett kärt återseende när Rebordao nu är tillbaka i Krognoshuset.

Dentro är både titel på utställningen och på ett längre konstprojekt som pågick under åren 2018–2021 i samarbete med bland annat Inter Arts Center, Malmö, och med ljud av Kent Olofsson. 

På portugisiska betyder dentro insida, på vardaglig portugisiska är dentro ett slanguttryck och betyder ungefär att gå i fängelse /vai dentro.

I projektet dentro strålar flera tolkningar av olika konstmotiv samman och blir till kommentarer som för betraktaren bortom etablerade föreställningar och vardagliga frågeställningar. Här finns hänvisningar till Jungfru Maria som en universell bild av en mor. I dentro skapar konstnären Ana Rebordão monumentala bilder, likt altartavlor – ett alternativ till Kristi lidanden. Rekvisitan – som helt vanliga hushållsföremål – förvandlar vedertagna föreställningar till absurda situationer och skapar en spänning som kan verka svår att sätta fingret på, och som i sin tur både kan roa, uppröra och förbrylla betraktaren.

Ana Rebordão (f. 1986) verkar med Malmö och Lissabon som bas. Hon har erhållit en MFA vid Malmö Konshögskola och har även studerat vid Independent studies program, Maumaus – Visual Arts School, MFA degree in Painting, Lisbon Fine Arts Academy, Lisbon University, Lissabon, och Accademia Albertina delle Belle Arti, Turin. 2022 tilldelas konstnären Edstrandska stiftelsens stipendiumFör mer info om konstnären