AKTUELL UTSTÄLLNING

Kristina Matousch

Internal

27 mars – 25 april

Utställningen öppnar utan vernissage lördag 27 mars kl. 13 – 16 på grund av rådande situation.

Vi kommer bara släppa in 3 -5 besökare samtidigt i lokalerna så alla kan hålla rekommenderat avstånd. Det kan uppstå väntetid. Tack för ert samarbete och förståelse!

Utställningen består av nya verk, anpassade till Krognoshusets speciella arkitektur. Matousch utmanar betraktaren genom att ladda igenkännbara föremål med ny mening. Hon arbetar fysiskt i olika tekniker utifrån en personlig erfarenhet i relation till kroppen.

 

Kristina Matousch (f. 1974) bor och arbetar i Långasand och Malmö. Hon har tagit magisterexamen i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Matousch är medlem i konstnärsgruppen Aura. För mer information om konstnären www.matousch.com

 

 

DET INNERSTA

till Kristina Matousch

Det var så att han föll. Det var så att han trasslade in foten i en snara. Kroppen av den i foten hängande går tvärsigenom huset. ”Vi börjar med källaren”, säger vår vägvisare. Under taket i källarsalen sitter huvudet till kroppen, två delar av samma virke, alldeles felfria, men bägge okunniga om livet och människorna. Det är vinter, och de har på sig sina badmössor som uppblåsta liknar vita ballonger. De lutar sig ibland ihop och talar tyst om sin belägenhet. Det enda som upptar något utrymme i den mellersta delen av huset, är ett smalt och långsträckt stålrör av mattglänsande svart färg. Röret är i mittlinjen försedd med en liten öppning, i vars inre befinner sig ett petrifikat av alla hemliga, outtalade tankar som i sju sekel viskats i hålet. ”Lyft upp era ögon och ta en titt i navelgluggen.” Det första synliga vårtecknet inträffar när agaten mister sin blanka färg och byter form till en bubbla av gas. Det knakar i golvplankorna. Det lyser och klirrar om bålen. Det är ljuset som börjar sitt arbete. På övervåningen står två runda metallskålar, den ena intill den andra, vilka fyllts till 3/4 med vitt respektive svart ljus. Det svarta ljuset har ett oljeaktigt utseende. Det vita ljuset, uppfriskat med en tillsats av olja, skiftar i alla regnbågsfärger. Var dag kontrollerar husets personal ljuset däruppe och fyller på ny olja, om så behövs. ”Vi måste olja ljuset”, säger de. Eller: ”Räck mig en trasselsudd. Jag råkade stänka färg på hans fina skor.” Den i foten hängande kan resa sig vilken dag som helst och återta sin vanliga kroppsställning.

Claes Tellvid

 

 

Boka besök. På grund av rådande läge så erbjuder vi enskilda besök om en vill se utställningen utan andra besökare. Boka gärna i god tid via vår mail.

Lunds Kommuns alla skolor erbjuds kostnadsfria visningar

 

För att göra besöket tryggt för både besökare och personal följer vi Folkhälsomyndigheternas och Regions Skånes rekommendationer.

För att följa rådande restriktioner: Vid besök under öppettider för att alla ska kunna hålla rekommenderat avstånd så kommer vi bara släppa in 3 -5 besökare samtidigt i lokalerna.

Vi erbjuder och rekommenderar användning av handsprit till besökare, desinficerar kontaktytor och ökar städningsfrekvensen.

Vår personal kommer stanna hemma vid minsta symtom på sjukdom och önskar att detsamma gäller för besökare.

 

Alltid gratis entré

 

Krognoshuset drivs med stöd av Lunds Kommun och Kulturrådet