KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider: Ons-sön kl. 13-17

Vid vernissage kl. 13-16
om inget annat anges
Stängt veckan innan vernissage för installation

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 17 oktober 2020! För projektet ansvarar Konstföreningen Auras projektledare!
Läs mer om Konstkväll Lund

Luckan_beskuren
(”Luckan”, 1957)

TORE BERGER:  MENING OCH MINNEN
Från Konstfack och Valand (1955 – 63), kommenterat med ekfraser och annat.
Krognoshuset 25 april till 24 maj 2015.

   Det är en extremt defensiv verksamhet.
   För några år sedan var jag på minigalleriet Örhänget med oljemålningar från Konstfacktiden. Men tiden hade inte stått stilla; flera av verken var åtgärdade senare. Dessutom hade jag försett målningarna med små dikter som tolkade eller komplicerade verken.  Dessa så kallade ekfraser är tillkomna på senare år.
   Annars har jag hållit på länge med detta utan att bekymra mig om det sammanlagda uttrycket. En lugnande syssla, spridd över decennier. En sorts renovering, ett hejdande av tiden, fullt i linje med Konstens evighetsperspektiv – Ars longa, vita brevis.  
   När man då för tiden hade  lämnat in till Liljevalchs vårsalong fick man besked via brev i avlånga vita kuvert: R eller A – refuserad eller antagen. På vårsalongen 1958 fick jag tre R och två A.
   I recensionerna efteråt kunde man läsa om ”någon enstaka informell Gossen Ruda”. Jag sålde den ena, men ”Händelse” i storformatet F 50, som jag djärvt rådbråkat i pojkrummet på vinden, blev som av en händelse kvar i min ägo.
    I början av 60-talet var Vårsalongen en enda kökkenmödding av spontanistiskt måleri. Men då hade jag  gjort värnplikten och tillsammans med min fästmö Lena Permér flytt eller flyttat till det fjärran Göteborg.  På Valand lärde jag mig annat. Det var mycket äventyr.
    Det är det i och för sig fortfarande.

 

Skeende_beskuren
(”Skeende”, 1958)

Tore Berger, född 1938 i Stockholm, är kanske mest känd som medlem i musikgrupperna Blå Tåget, Gunder Hägg och Stockholm Norra. Men Berger har även studerat konst vid både konsthögskolan Valand och på Konstfack. Nu visar han ett urval av bilder från sin studietid på Krognoshuset. Berger finns representerad på bland andra Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Borås konstmuseum.