KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider: Ons-sön kl. 13-17

Vid vernissage kl. 13-16
om inget annat anges
Stängt veckan innan vernissage för installation

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 17 oktober 2020! För projektet ansvarar Konstföreningen Auras projektledare!
Läs mer om Konstkväll Lund

TAMAR GUIMARAES ”THE WORK OF THE SPIRIT (PARADE)”

22 mars – 20 april 2014

TAMAR GUIMARAES

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tamar Guimaraes
The Work of the Spirit (Parade)
© Tamar Guimaraes, 2014

Under våren visar Krognoshuset en filminstallation av konstnären Tamar Guimarães, vars arbete ofta iscensätter förflutna händelser för att undersöka förutsättningarna för ett samtida sammanhang.

I The Work of the Spirit (Parade), ger en balettinstruktör anvisningar till tre dansare med utgångspunkt från fragment ur Léonide Massines koreografi ”Parad”. Massine skapade ”Parad” 1917 för Serge Diaghilevs Ballets Russes i Paris. Verket ses ofta som en milstolpe i konstnärligt samarbete, med manus av Cocteau, musik av Satie, kostymer av Picasso samt programtext av Apollinaire.

Guimarães undersöker i verket idén om överföring – i detta fall överföringen av en viss uppsättning av rörelser från en licensierad ”sändare” till nutida dansare. Léonide Massines stiftelse uppger att ”Det har nu, enligt lag, fastställts att koreografi är ett andens arbete […] Leonide Massines koreografiska arbeten måste därmed produceras i samarbete med en instruktör som godkänts av Leonide Massines stiftelse.” Därmed finns det, enligt lag, en ande. Denne ande producerar konst och kan hyras för pengar. Eller kan den det?

Tamar Guimarães, född 1967 i Belo Horizonte, Brasilien, verksam i Köpenhamn. Hennes senaste utställningar inkluderar den 55:e upplagan av Venedigbiennalen 2013, Sharjahbiennalen 11, 2013 i Sao Paulo, Brasilien och Better Homes 2013, på SculptureCenter, New York, USA.