KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider: Ons-sön kl. 13-17
Vid vernissage kl. 13-16
Stängt veckan innan vernissage för installation

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 17 oktober 2020! För projektet ansvarar Konstföreningen Auras projektledare!
Läs mer om Konstkväll Lund

RICHARD JOHANSSON ”DIVERSE”

27 september – 19 oktober 2008

RJohansson

 

 

 

 

 

 

 

Richard Johansson
Almedalen, tusch på akvarellpapper, 76×56 cm
© Richard Johansson BUS/2008

Konstföreningen Aura har den stora glädjen att presentera Richard Johansson som utställare här i Krognoshuset. Richard Johanssons utställning Diverse består av måleri och objekt.

Richard Johanssons verk har ett tydligt berättande drag. I hans egenartade och fascinerande scenerier, vare sig det är måleri eller skulptur, utspelar sig händelser där människor i samspel med vardagliga föremål, fantasidjur, erotiska inslag och motsägelsefulla objekt utgör motiven. Humor blandas med allvar, det lekfulla och dråpliga skildras med tydlig insikt om dess motsatser.

Gestalterna i hans miljöer återges med ett bildspråk influerat från både seriernas värld och från barnens sagoböcker. I en del bilder finns en hotfull underton, en annalkande fara, där tragedien som händelse blir gestaltad och formulerad på ett sätt som öppnar upp för mer än en tolkning.

Andra motiv präglas av en mer samhällskritisk infallsvinkel där han förhåller sig till historiska skeende och företeelser, ofta en form av kollektiva tragedier som fortfarande finns kvar som viktiga referenser i vår uppfattning om omvärlden.

Richard Johansson, född 1966, är bosatt i Södra Mellby. Han är utbildad på Malmö konstskola Forum, skulptur och måleri, 1989-94. Richard Johansson finns representerad på Eskilstuna konstmuseum, Västerås Konstmuseum, Statens konstråd, Göteborgs konstmuseum, Landsting och kommuner.

Richard Johanssons hemsida

RJohansson1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Johansson
För gammal ost, höjd utan podium 70 cm
© Richard Johansson BUS/2008