GITTAN JÖNSSON PRESENTERAR ”PINK PAPER PROJECT”

26 april – 25 maj 2014

PINK PAPER PROJECT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristina Abelli Elander
Kilroy Was Never Here # 1, akvarell på papper
© Kristina Abelli Elander, 2014

DELTAGANDE KONSTNÄRER: KRISTINA ABELLI ELANDER, GERT ASPELIN, EMILIA BERGMARK, OWE GUSTAFSON, ASTRID GÖRANSSON, LEIF HOLMSTRAND, GITTAN JÖNSSON, JONAS LIVERÖD, KATRIN VON MALZAHN, LOTTI RINGSTRÖM, ULRIKA SEGERBERG, ANNIKA SVENBRO, SARA WALLGREN

Konstnären Gittan Jönsson har bett 13 konstnärer att med samma utgångspunkt – ett rosa papper – skapa ett konstverk. På detta papper har de fått lägga till eller dra ifrån material efter eget behag; teknikerna har skiftat från bläck till oljemåleri eller collage. Trots den gemensamma utgångspunkten har resultatet blivit både rikt och omväxlande. Varje konstnär har gjort det rosa pappret till sitt och skapat verk som ger uttryck för den egna karaktären eller kanske stundens ingivelse.

Förtjänsten av Konstverken som säljs i projektet Pink Paper kommer att gå till UNICEF och deras arbete för flickors och pojkars skolgång i Nepal. Gittan Jönsson träffade för några år sedan ett par volontärarbetare på väg till Nepal. Deras engagemang gjorde intryck på Gittan Jönsson och hon bestämde sig för att själv göra något för barns skolgång i Nepal. ”Genom att köpa ett konstverk här får man inte bara glädjen av detta i sitt hem utan gör också en god gärning och bidrar till fattiga barns utbildning i Nepal. Att få utbildning kan vara livsavgörande, och det kan också förhindra att flickor hamnar i trafficking”, förklarar Gittan Jönsson. Bara 400 kr räcker till att ge ett barn i Nepal undervisning i ett år.

Gittan Jönsson, född 1948 i Helsinborg. Utbildad på Konstfack i Stockholm 1967 – 72.Verksam i Berlin, Tyskland och i Brantevik på Österlen.