KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider: Ons-sön kl. 13-17

Vid vernissage kl. 13-16
om inget annat anges
Stängt veckan innan vernissage för installation

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 17 oktober 2020! För projektet ansvarar Konstföreningen Auras projektledare!
Läs mer om Konstkväll Lund

KARIN WIKSTRÖM

20 juli– 1 september

 

Vi har glädjen att kunna presentera konstnären Karin Wikström som återkommer med sin andra soloutställning på Krognoshuset, senaste gången hon ställde ut här var 2005. Även denna gång kommer hon att visa målningar.

Det är svårt att enkelt veta varifrån motiven kommer. Processen kan starta i en klar idé, ett minne, en känsla, ett ord, eller något som diskuteras på radion. 

– Målningarna i sig själva leder också framåt, skapar nya frågeställningar och ställer mig inför dilemman som måste lösas, berättar Karin Wikström om sitt skapande. 

Periodvis arbetar hon med ett flertal målningar samtidigt där hon ”vandrar” mellan dem i en ofta oförutsägbar process, där hon prövar och förkastar olika idéer. 

– Ibland kommer jag dit jag vill ganska direkt, och andra gånger tar det lång tid med många återvändsgränder. Ofta hamnar målningarna i någon slags väntan/väntrum där de då och då plockas fram igen. Det är också alltid riskabelt när en målning börjar bli färdig, det kan vara sju ben på en spindel, bakgrundens färger, formen på en nos, som avgör om målningen ska anses som klar, förpassas till fortsatt väntan eller total förstörelse, säger hon.

De målningar som Karin Wikström nu ställer ut på Krognoshuset är tillkomna under de senaste två åren. 

– Kanske är berättandet lite mer gömt. Och gult har tillkommit. Under ytan finns dock historierna kvar – om stad och land, om människor och djur, om relationer, makt och hierarkier. Här finns ett underifrånperspektiv – om dem som inte har så mycket, som kämpar för att finnas till, men som är något av tricksters i djur- eller människoform.

Karin Wikström (f. 1959 i Östersund), är bosatt och verksam i Göteborg. Hon är utbildad på Konsthögskolan Valand.