KROGNOSHUSET

Mårtenstorget 3
223 51 Lund

info@krognoshuset.se
Tel. 046-12 62 48
Mobil. 073-650 12 86
telefontid tors kl. 13-17

Kontaktperson:
Anna Jin Hwa Borstam
Intendent

Öppettider:
onsdag-söndag kl. 13-17
(Stängt veckan innan vernissage, öppettider vid vernissage kl. 13-16)

Krognoshuset är en kulturminnesskyddad medeltida byggnad från omkring 1300-talet med smala och branta trappor. Det kan därför vara otillgängligt för besökare med vissa normbrytande funktionsvariationer / besökare med funktionsnedsättning.

Vi håller på att vidareutveckla tillgänglighetsarbetet. Läs mer om tillgänglighet här!

Nästa Konstkväll är lördagen den 19 oktober 2019! För projektet ansvarar Konstföreningen Aura och projektledare är Barbro Westling.

Läs mer om Konstkväll Lund

PROGRAM

KONSTFÖRENINGEN AURA

HÖSTEN OCH VINTERN 2019

Arrangemanget sker på Krognoshuset om ej annat angives.

Tillgänglighet se länk.

Inte medlem i Konstföreningen Aura? Läs mer här om hur du blir medlem.

Med reservation för ändringar.

Mer programpunkter kommer här på hemsidan och i mailutskick framöver.

 
OFFENTLIG KONST OCH SKOLHUS, DEL 1
 
Onsdagen den 30 oktober kl.19

Med: Ulrika Liljenström, Hjördis Kristensson, Anna Ling och Annika Svenbro

Filmvisning och samtal

Plats: Krognoshuset

Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga (betala med kort, jämna pengar eller swish på plats)

OBS: begränsat antal platser 

Under våren och sommaren har Auras programgrupp arrangerat utflykter till skolgårdar i Lund och dess närhet i serien Offentlig konst och skolhus. Utanför skoltid har vi besökt skolgårdar med verk av konstnärer som på plats berättat om sina erfarenheter kring gestaltningen. Konstvetaren Hjördis Kristensson som skrivit boken Skolhuset; idé och form har på plats gett bakgrund och kommenterat skolhusen från olika epoker.

I början av augusti besökte programgruppen på egen hand ytterligare skolgårdar med offentlig konst och har nu sammanställt dokumentationsmaterialet från denna resa. Vi bjuder in till en filmkväll där vi tillsammans gör resan genom Lunds skolgårdar.

Konstvetaren Ulrika Liljenström som varit ansvarig för den offentliga konsten i Lund mellan 2014 och 2019, konstvetaren Hjördis Kristensson och konstnärerna Anna Ling och Annika Svenbro som arbetat i diametralt skilda skalor på Ormen Långes förskola respektive Ladugårdsmarkens förskola i Lund är våra gäster.

 

OFFENTLIG KONST OCH SKOLHUS, DEL 2 

Onsdagen den 6 november kl. 19

Med: Pye Engströms konstnärskap presenteras av Annika Svenbro 

Filmvisning

Plats: Krognoshuset

Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga (betala med kort, jämna pengar eller swish på plats)

OBS: begränsat antal platser 

På besök hos Pye Engström i Rute invid Fardume träsk på norra Gotland 21 augusti 2019

Ett av de konstverk programgruppen besökte i början av augusti var på Lergökens förskola, Lund som gestaltades 1976 av konstnären Pye Engström. Annika Svenbro som ingår i Auras programgrupp träffade Engström i hennes hem på Gotland. Vi får ta del av en filmad intervju med inblickar i en skulptural värld och livsgärning. För mer information om Pye Engström

 

VINTERLUND 

21 december 2019 – 6 januari 2020 

Med: Petter Lawenius och David Krantz

Plats: Vid Krognoshuset (själva byggnaden är stängd  för juluppehåll)

Den Fjättrade Finn

Vintern är här och Finn har låtit sig fjättras i Krognoshusets temporära cell. Han kan självfallet bryta sig fri om han så skulle vilja, men det är ju rätt skoj att titta på alla de små Lundaborna, som i sin falska trygghet inte springer sin kos när de ser hans enorma gestalt. Vakten Esbjörn är inte lika road! att moppa efter Finn är sannerligen ett skitigt uppdrag, men det är inte det som oroar honom mest — gårdagens blåmärken gör sig påminda. En liten stund till kan han kanske vänta, Finn är snart sömnig tänker Esbjörn och tänder ytterligare en cigarett.

Konstnärerna Petter Lawenius och David Krantz visar gestaltningen: ”Den Fjättrade Finn” vid Krognoshuset på Mårtenstorget.

 

Petter Lawenius (f. 1970), verksam i Malmö och utbildad vid Malmö Konsthögskola. Lawenius har tidigare ställt ut på Krognoshuset 2009. Länk till Petter Lawenius hemsida

David Krantz (f. 1965), verksam i Malmö och utbildad vid vid konstskolan Forum i Malmö och Fri Konst och Nya Media vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. Medlem i konstnärsgruppen Aura. Länk till David Krantz hemsida

 

Genomförs med stöd av Vinterlund. Vinterlund är en del av Lunds kommun och arrangeras av arrangemangsenheten på kultur- och fritidsförvaltningen. Länk till Vinterlund

 

 

 

Tidigare program våren och sommaren 2019

Onsdag den 19 februari kl. 19

Finnisage Jubileumsåret Aura 90! för medlemmar i Konstföreningen Aura, avgift 100 kr.

 

Onsdag den 13 mars kl. 19 

Visning av konstnären Daniel Fleur

Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga.

Isophote (Painting n0 5), olja på duk, 200 x 300 cm, 2018. Fotograf Jenny Ekholm

En specialvisning av pågående utställning av konstnären.

Det går bra att betala med kort eller kontant om en inte är medlem.

 

Onsdag den 27 mars kl. 18 (Observera tiden som är ändrad!)

Endast för medlemmar i Konstföreningen Aura.

Mötet inleds med ett föredrag av vår inbjudna gäst Anders Jansson, intendent på Kulturen i Lund – Min vän svartboken. Om GAN och hans dagböcker. Därefter hålls sedvanliga årsmötesförhandlingar enligt föredragningslistan. Efter förhandlingarna presenteras årets mottagare av konstnärsstipendium ur Ella och Gunnar Anderssons Stipendiefond. Kvällen avslutas med mingel. 

 

OFFENTLIG KONST OCH SKOLHUS
”Skolhusen – som vi möter dem idag – tillhör såväl gången tid, med andra värden och ett annat synsätt, som nutid, med ett kulturellt och socialt mönster av annat slag”, skriver Hjördis Kristenson, docent i konstvetenskap i hennes praktverk Skolhuset; idé och form från 2005 där hon presenterar ”rikedomen i den väldiga byggnadsmassa som de svenska skolhusen utgör”. Tillsammans med Hjördis Kristenson och olika konstnärer besöker vi skolgårdar i Lund och i Skåne där vi möter offentliga konstverk.
 

Tid: onsdagen den 15 maj kl. 19

Med: David Krantz

Plats: Körsbärets förskola, Lund

Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga

Bild: copyright David Krantz, Stubben, offentlig gestalting Körsbärets förskola Lund 2018, Brons ca 220cm hög, inklusive 5 bronsplattor

Vi ses på Körsbärets förskola i Lund kl. 19 där David Krantz berättar om sitt offentliga verk Stubben som invigdes i höstas. 

Tillgänglighet: Körsbärets förskola har inga trappor. Det finns bänkar att sitta på. Kollektivtrafik: Åk stadsbuss 6 från Lunds C mot Sankt Lars eller åk regionbuss 130 från Malmö, hoppa av vid hållplats Ruben Rausings gata och promenera till Körsbärsvägen 1. 
 

Lördagen den 15 juni kl. 10 – ca 15.

Med: Bianca Maria Barmen, Kristina Matousch, Mats Andersson och Hjördis Kristenson

Plats: Hagalundsskolan, Dalby – Torna Hällestad skola – Gymnasieskolan Vipan, Lund

Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga. 

Ej medlem ta med jämna pengar i kontant eller betala via swish på plats.

Bild: copyright Mats Andersson, Torna Hällestad 1:3,5

Vi åker gemensamt från Lund för att titta på konstnärliga gestaltningar på tre skolor. Det rör sig om byggnader från olika epoker, avsedda för olika elevgrupper: gymnasium, låg- och mellanstadium. Vi får se hur konsten tar plats under dessa olika förutsättningar. Hjördis Kristenson bidrar med arkitekturhistorikerns perspektiv.

På Hagalundsskolan, låg och mellanstadium, i Dalby får vi möta Kristina Matousch som visar sitt samarbete med Anders Soidres och deras skulptur Pizza Box.

Vi åker sedan vidare till Torna Hällestad skola, lågstadieskola, där Mats Andersson berättar om sitt verk Torna Hällestad 1:3,5.

Vi tar paus för lunch, medhavd eller på caféet i Torna Hällestads lanthandel (på egen bekostnad) och far slutligen tillbaka till Lund.  Där besöker vi Gymnasieskolan Vipan och Bianca Maria Barmen ger oss en bakgrund till sin skulptur Vännerna.

Anmälan till utflykten bör ske senast den 31 maj till annikasvenbro@telia.com.

Detaljer om samlingsplats, färdsätt (ev. minibuss) meddelas efter sista anmälningsdatum.

Onsdagen 14 augusti kl. 19

Med: Hjördis Kristenson 

Plats: Polhemsskolan i Lund 

Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga

Vi träffas kl. 19, vid huvudingången till Polhemsskolan i Lund (gå in mellan skolbyggnaderna från Rådmansgatan) där vi besöker offentliga verk av Sirous Namazi och Aurakonstnär Jörgen Fogelquist (1927-2005). 

Tillgänglighet: Polhemsskolans gård  har trappor men om ni tar er in mellan skolbyggnaderna från Rådmansgatan är det utan trappor, det finns bänkar att sitta på. 

Vid mer frågor om tillgänglighet maila info@krognoshuset.se

 

Tidigare program 2018:

2018 Hösten

Under Auras 90:e år undersöker vi kulturlager genom Auras arkiv, i Krognoshuset och dess nära omgivning.

Följ bloggen Aura 33 000 dagar via  www.aura33000dagar.konstforeningenaura.se

Jubileumsåret genomförs med stöd av Lunds Kommun och Region Skåne.

 

Måndag 6 och tisdag 7 augusti 2018 kl 11 – 14

Workshop med konstnärerna Karolina Erlingsson och Bianca Maria Barmen

Plats: Tält, Mårtenstorget vid Krognoshusets södra yttervägg.

Fri entré och drop in!

Bild: Bianca Maria Barmen

Hur ser man på sin samtid när man får vara med och formge historien? Några arkeologiska utgrävningar av Mårtenstorget har frilagt spår av bäckar, lerjordar, frö, insekter, djurben, rester av ett långhus, keramik, matavfall, ben och horn från hantverk, en damm, garveriverksamhet och kanaler för odling av karp. Genom lera skapas nya föreställningar om vad som kan finnas i Mårtenstorgets kulturlager.

För barn, unga och alla åldrar. Workshopen är tillgänglighetsanpassad och genomförs som del av SommarLund, Lunds Kommun och med stöd av Region Skåne. 

Tack till Conny Johansson Hevrén, Kulturen, Paula Lindgren, Geologiska institutionen, Lunds Universitet, Åsa Jensen, Lotta Brusk, Panda Ekvall, Lunds Kommun och  Stenkrossen, Lund.

Evenemang på facebook.

Artikel om SommarLund med konstnärerna Bianca Maria Barmen och Karolina Erlingsson

 

Onsdagen 22 augusti kl 19.

Torgvandring med Conny Johansson Hervén

Plats: Mårtenstorget vid Krognoshuset.

Bild: Kulturen

Arkeologen Conny Johansson Hervén berättar från Mårtenstorgets kulturlager. Krognoshuset har under hundratals år successivt bäddats in ett två meter högt kulturlager som omsluter det som idag fungerar som galleriets källarplan.

Text av Conny Johansson Hervén om Mårtenstorget.

 

Lördagen den 15 september kl. 13 – 23

Kulturnatten

Plats: Krognoshuset (och Lunds stad.)

På Krognoshuset visas en utställning med konstnären Julia Bondesson. 

Mer info om Kulturnatten. 

 

Söndagen den 7 oktober kl. 14

Föreläsning och torgvandring med Juan Carlos Peirone

Plats: Lunds Konsthall

Fri entré

Juan Carlos Peirone från konstnärsgruppen presenterar Far Away From Where? på Konsthallen och därefter rör vi oss ut på Mårtenstorget. Sedan 1993 markerar Juan Carlos Peirone platser som hänvisar till varandra i parrelationer vid maximala avstånd, ett antipodsystem som skapar nya poler, egna koordinatsystem och rotationsaxlar. För 25 år sedan uppförde konstnären den första skulpturen i detta antipodsystem på Mårtenstorget i Lund.

För frågor om tillgänglighet maila gärna info@krognoshuset.se

Tack till Lunds Konsthall: Alvida Andersson, Olof Broström, Hans Carlsson och Emil Nilsson. 

 

Onsdagen 17 – 20 oktober, Konstresa med för medlemmar i Konstföreningen Aura.

Plats: Nice, Frankrike

Anmälningstiden har gått ut. Konstföreningen Auras resegrupp, under ledning av Bengt Adlers gör en konstresa till Nice, med omnejd. Mer om info om Bengt Adlers. Tack till Anne Nilsson.

 

Lördagen 20 oktober

Konstkväll kl. 17 – 23.

Plats: Krognoshuset och Lunds stad.

Copyright: Imri Sandström

Hela kvällens program kommer senare i höst! En av programpunkterna på Krognoshuset är (S)tone av Imri Sandström. Verket bygger på en inspelning av Krognoshusets källare. (S)tone sammanlänkar och spelar på glidningar mellan kropp, språk, arkitektur, röst och rumslighet. Mer info om konstnären.

 

Onsdagen 28 november kl 19.

Föreläsning med Solveig Mansfeld Den politiska konsten – i början av 70-talet.

Plats: Krognoshuset

68-vågen svepte över Europa och gjorde tydliga avtryck i konsten. Vietnamkrigets fasor målades av Gerhard Nordström. Grupp 8 visade Tjejspelet och sålde Tjejskivan. Pussgänget – Lars Hillersberg, Lena Svedberg och Ulf Rahmberg – gav Kapitalismen ett ansikte.

Om den politiska konsten i början av 70-talet talar Solveig Mansfeld, tidigare intendent på Krognoshuset.

 

Tisdag 18 kl. 15 – 19 och onsdag 19 december kl. 15 – 18.

Konstföreningen Auras konstlotteri 2018

Plats: Krognoshuset

Konstföreningen Auras årliga lotteri! Vinsterna är som vanligt av hög kvalitet och visar skilda konstnärliga uttryck. Samtliga presenteras i en utställning på Krognoshuset av lotteriföreståndare Olle Dahl.

 

28 December  –  6 januari 2019.

AV OCH PÅ med Peter Johansson/Barbro Westling.

Plats: Krognoshuset

Från kväll till kväll ändras ljusetsom lyser ut från Krognoshuset. Synligt endast utifrån, på avstånd från torget eller på närmare håll, försiggår ett ljus- och skuggspel i det medeltida husets tretton fönster, gluggar och vindögon. Det är konstnärerna Peter Johansson/Barbro Westling som står bakom ljusverket AV OCH PÅ som utgör final på Konstföreningen Aura 90 årsjubileum!

Genomförs som en del av Vinterlund, Lunds kommun

 

2018 vårens program

 

 

Tisdagen 20 februari 2018

1928 till 2018!

I år är det 90 år sedan Konstföreningen Aura bildades av en grupp konstnärer i Skåne. 1929 flyttade Aura in i det kommunägda Krognoshuset vid Mårtenstorget. 

Därefter har följt nittio år av utställningar, diskussioner, kontroverser och en hel lång rad konstmöten på Krognoshuset och i föreningen. 

Konstföreningen Aura har tagit plats i konstlivet under nittio år – nu bjuder vi in till att tillsammans fira detta!

Välkommen tisdagen den 20 februari kl 19 i Picturasalen/Skånska konstmuseum högst upp i Universitetshuset i Lund, dvs till platsen där konstnärsgruppen Aura hade sin första utställning för exakt nittio år sedan. 

Hjärtligt välkomna alla! 

 

Kvällens program:

Kl 19.00    Välkommen!

Kl 19.15     Jeuno JE Kim  Performance ca 20 min (på engelska)

Kl 20.00   Cecilia Nelson  Föreläsning ca 20 min

Kl 20.45    Linnéa Carlsson  Performance ca 30 min  

Kl 21.15-22.00  Mingel, bilder, musik 

 

Under kvällen presenteras och öppnas bloggen Aura 33 000 dagar, där det går att göra inlägg, komma med förslag, dela foton, minnen, frågor och åsikter fram till sommaren.

Mer information om Linnéa Carlssons performance:

I sitt sökande efter den manliga modernistens perspektiv och sinnelag, testar Linnéa Carlsson nu mediets metod. Genom en meditativ guidning av mediet Iris Hall söker hon kontakt med målaren Kalle Hedbergs konstnärssjäl. Publiken är välkommen att delta och det är möjligt att helt andra konstnärer, eventuellt ur Auras Konstförenings förflutna, gör oss sällskap. 

 

Tillgänglighet: I Universitetshusets entré tas ni emot av en atriumvärd. Det finns hiss hela vägen upp till Picturasalen. 

Tips inför kvällen: ta med en extra tröja, lokalen står i vanliga fall oanvänd och kan därför vara lite kylig. 

Frågor kring tillgänglighet eller andra funderingar angående kvällen, maila aura90ar@gmail.com

 

Tack till Emil Nilsson och Olof Broström, Lunds Konsthall och ABF Lund..

Förhandsartikel om Jubileumsåret, Skånska Dagbladet

Förhandsartikel om Jubileumsåret av Sydsvenskan.

 

21 mars

Konstföreningen Auras årsmöte med föredrag av Mats Stjernstedt, chef på Malmö Konsthall. Mats Stjernstedt berättar om favoriter i samtidskonsten och om sitt arbete som curator för Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2017.
Klockan 19 på Krognoshuset.

 

4 april

Konstvetare och konstkritiker Linda Fagerström möter en ny konstnär. Denna gång Malmöbaserade Thale Vangen vars pågående utställning på Krognoshuset bildar utgångspunkt för samtalet. Thale Vangen har en bakgrund som biolog och använder djurens yttre för att förflytta besökarens uppfattningar och intresse kring identitet, kropp och kamouflage.
Ett samarbete mellan Svenska Konstkritikersamfundet och Konstföreningen Aura.
Klockan 19 på Krognoshuset. Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga.

 

18 april
”Platsen och byggnaden – Mårtenstorget och Krognoshuset igår och idag.” Arkitekturhistoriker Hjördis Kristenson tar oss med på en historisk resa i tid och rum.
Klockan 19 på Krognoshuset. Fri entré för medlemmar. 40 kr övriga.

 

17 maj

Välkommen att delta i Konstföreningen AURAs resa till LOUISIANA, tillsammans med Cecilia och Claes Nelson!

Den 3 maj öppnar sommarens stora utställning på Louisiana “GABRIELE MÜNTER”.

Den tyska målaren född i Berlin 1877 död i Bayern 1962.Hennes namn är starkt förknippat, med Wassily Kandinsky – som var hennes lärare och senare livskamrat (1902 – 1916) – med staden München, och med expressionismen och den avantgardistiska utställningsgruppen “Der blaue Reiter”.

“Mycket av det hon skapat har hittills varit okänt, men denna experimenterande konstnär får nu ses som en markant bidragsgivare till 1900-talets konst” – så formulerar Louisiana sin inbjudan.

Utställningen pågår till den 19 augusti.

Under vårt besök kan vi även se “PICASSO KERAMIK” (som slutar den 27 maj).

Kvällen innan, dvs. den 16 maj, kl 18.00 inbjuder Cecilia till en genomgång av utställningen. Vi träffas i Krognoshuset/Aura.

Bussen avgår från Domkyrkan torsdagen den 17 maj, kl 08.30 och beräknas vara tillbaka i Lund ca 18.15. Vi åker med Thells bussar.

Resans pris beror på hur många som vill följa med; ca 50 deltagare kostar drygt 300 kr inkl. inträde. Blir vi ca 25 deltagare blir kostnaden ca 500 kr, inkl. inträde. Du som har Louisiana Klub-Kort betalar bara bussresan. Var och en betalar för lunch, kaffe mm i Caféet.